NOVO SELO GLINSKO Otkriveno obnovljeno spomen obilježje

Novo Selo Glinsko imalo je 33 žrtve u Domovinskom ratu

U Novom Selu Glinskom otkriveno je obnovljeno spomen-obilježje masovne grobnice, posvećenog žrtvama iz Domovinskog rata.

Novo Selo Glinsko imalo je 33 žrtve u Domovinskom ratu i spomen-obilježje podignuto je svima njima. Zaštitnik sela je sv. Rok i upravo je na njegov blagdan održana ceremonija, podsjetio je gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković:

“Nažalost, Novo Selo Glinsko i prije 30 godina teško je pogođeno u ratu, odnosno ratnim zločinom ubijeno je 33 mještana. I ovaj potres nanio je štetem tako da je Novo Selo Glinsko jedno od najviše nastradalih sela na području Banovine. Ono što nas obvezuje prema žrtvama rata i budućim generacijama je to da u zajedništvu pronađemo snagu, osiguramo povratak života, obnovimo kuće i na neki način vratimo budućnost selu.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO 30. obljetnica od pokolja u Joševici

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić da bio obilježavanje zaštitnika naselja sv. Roka trebao biti dan veselja:

“Zadnje okolnosti koje su nas zadesile, od potresa pa i izgradnje ovog spomenika, govore da na ovom našem području još uvijek nemirni vjetrovi pušu. Želim vama čestitati na tom nesalomljivom duhu kojeg nosite, kojeg nosi hrvatski čovjek. Također, želim čestitati i svim inicijatorima izgradnje spomenika. Poslije 30 godina rođene su nove generacije. Spomenik tu mora biti da bude novim generacijama podsjetnik na ono što je hrvatski narod proživio zbog stvaranja Domovine i svoje slobode.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO – Vukovarska bitka stigla u Glinu!

Izaslanik Vlade i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman podsjetio je da posljedice rata još traju:

“Samo su mrtvi vidjeli kraj rata, a živi, posebice vi logoraši, u vama rat još traje. Posljedice rata su ovdje i te rane ponekad izađu na površinu i njih treba liječiti. Tu je naša obveza, moralna dužnost i Ministarstva hrvatskih branitelja i ostalih državnih institucija da postignemo taj svoj cilj.”

VEZANE VIJESTI
Premijera dokumentarnog filma “Ovčara: Neispričana priča” u subotu u Glini

Bergman je izrazio nadu da će se uskoro oni koji su činili strašne zločine tijekom Domovinskog rata naći na optuženičkoj klupi.

Inicijator projekta obnove spomen-obilježja je HHUŠ, hrvatska huManitarna udruga švicarska /Hrvati iz dijaspore s predstavnicom Ružom Študer.
Projekt su donacijama potpomogli HDLSKL SMŽ na čelu s predsjednikom Davorom Ančićem
te počasnim članom društva Josom Šimanovićem.
Projekt su potpomogle brojne tvrtke, ustanove i pojedinci te Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Prethodni članakVIDEO Hodočašće brojnih vjernika iz Gline i okolice u Goru
Sljedeći članakPjesmom, veseljem i druženjem održana je smotru folklora umirovljenika u sklopu provedbe projekta ”Umirovljenici, aktivan dio zajednice”