Na mladima svijet ostaje!

U Glini je 28. studenoga održana početna konferencija Centra “Glina za mlade”, projekta kojeg zajedno financiraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Glina. Cilj projekta, u sklopu kojeg će biti proveden niz aktivnosti je pružanje potpore mladima u aktivnom građanskom životu te informiranje o radu gradske uprave, školstvu, zdravstvu, kulturi i sportu, naglasila je na konferenciji voditeljica projekta Lana Štajcar.

„U našem projektu sudjeluju četiri partnera. To su Udruga Lutum iz Gline, Udruga IKS iz Petrinje, to su dvije udruge namijenjene prvenstveno mladima, Srednja škola Glina i Srednja škola Topusko. Projekt Glina za mlade prvenstveno ima za cilj upoznati i potaknuti mlado stanovništvo na neke nove korake, na malo veću angažiranost na području našeg grada i na uključivanje u sve aktivnosti koje planiramo provoditi. Primijetila sam da se u zadnje vrijeme nekako sve veći broj mladih uključuje u neke aktivnosti. Primjerice, u Volonterskom centru Glina, koji je također u suradnji sa Centrom Glina za mlade, ima dosta volontera, tako da mislim da se dosta mladih uključuje i da žele promijeniti neke stvari“, rekla je Štajcar.

Provedbom projekta žele se stvoriti uvjeti za normalan rast i razvoj mladih u formiranju vlastitih stavova te ih upoznati s njihovim pravima i kako postati ravnopravni u društvu. Želi ih se potaknuti na preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u različitim dijelovima društvenog života. Takva nastojanja u svom radu promiče i Udruga Lutum koja se kao partner uključila i u ovaj projekt, otkrio nam je njen predsjednik Marin Kaurić.

„Udruga Lutum, u suradnji s Gradom Glinom i ostalim partnerima sudjeluje na mnogim projektima pa tako i na ovom koji danas predstavljamo. U suradnji s Gradom i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osnovali smo i Volonterski centar Glina. Želimo mladim ljudima pružiti priliku da oni iskažu svoje mišljenje, da nam kažu što žele, što žele promijeniti u našoj lokalnoj sredini kako bi nam život svima bio što bolji, ono što njih interesira. Naravno, nije moguće ispuniti sve želje, ali mislim da dosta toga možemo promijeniti. Mladi možda nisu toliko zainteresirani, ali treba ih potaknuti, saslušati ih, jer mladi su većinom skeptični prema svemu, no ukoliko ih se zainteresira, oni se sve više otvaraju i sve su više zainteresirani za rad u zajednici“, rekao je Kaurić.

Inicijativu, kao i sam projekt „Glina za mlade“, pohvalila je izvršna direktorica petrinjske Udruge IKS, partnera u projektu, Tamara Jovičić.

„Prije svega, u ime Udruge IKS, želim pohvaliti uopće inicijativu mladih u gradu Glini koja je započela ovako aktivno i prihvatila se pisanja projekata. Svakako, želim čestitati na odabranom projektu od strane Ministarstva, a htjela bi naglasiti i koliko je važno imati podršku lokalne samouprave kao što to u ovom slučaju. Činjenica da je Grad Glina nositelj ovog projekta govori poprilično o tome da razmišljaju o mladima i to je ono što moje srce čini veselim“, ustvrdila je Jovičić.

Planirane aktivnosti u sklopu projekta ”Glina za mlade” su: Dan otvorenih vrata Grada Gline, ponovno pokretanje Udruge studenata Banovine, predstavljanje fakulteta i srednjoškolskih programa, info točka za učenike i studente zajedno sa internetskom stranicom koja će pružati informacije vezane uz školovanje, slobodno vrijeme i kulturu, istraživanje potreba i interesa mladih, predavanja o aktivnom građanstvu, traženju posla, pisanju životopisa i razgovoru za posao.

Sve ove aktivnosti, nada se potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Gline Melita Lončarić, potaknut će mlade da budu aktivniji u društvenoj zajednici.

„Nažalost, mladi nisu dovoljno aktivni, ali prvenstveno mislim da nisu dovoljno aktivni što im se ne pruža dovoljno prilika da budu aktivni. Nadam se da će osnivanje Volonterskog centra i ovim projektom Glina za mlade, u suradnji sa osnovnim i srednjim školama Glina i Topusko, više mladih biti uključeno u taj rad i prvenstveno da će se tim radom u njima osvijestiti ideja da ostane u ovoj našoj lijepoj Hrvatskoj, da shvate da je njihov život tu i da svojim zalaganjem, trudom i ljubavi prema svojoj domovini mogu puno učiniti za nju“, naglasila je Lončarić.

Da su projekti poput ovog koji mlade potiču da budu što aktivniji hvalevrijedni i više nego dobrodošli u njihovom gradu, mišljenja je i zamjenik glinskog gradonačelnika Dario Žinić koji primjećuje kako sve više mladih pokazuje interes za aktivnije sudjelovanje u životu zajednice. Tome pridonose i projekti udruga s kojima Grad dobro surađuje poput Udruge Lutum. No i Grad želi u svojim odlukama pridonijeti stvaranju kvalitetnijih uvjeta za život mladih.

„Na putu smo poboljšanja. Gradska uprava daje mnogo, a i proračun će pokazati, u društveni dio, što je meni izrazito bitno. Nije samo da mladi iseljavaju zbog posla, jer mladi odlaze u Zagrebu i u druge veće gradove i zbog nekih sadržaja. Možda rade i poslove koje bi radili ovdje, ali ovdje nema tih sadržaja koji ih privlače u većim sredinama. Ja se nadam da ćemo u narednih tri godine mandata sve više mladih ostajat ovdje, a možda neki i vratiti nazad u našu Glinu. Posla ima, nije da ga mogu birati, ali ga ima i radit ćemo na tome da se poboljšaju gospodarski uvjeti, da se u gospodarskim zonama otvore radna mjesta za koje se učenici školuju, naročito u strukovnim zanimanjima. Ako to uspijemo, onda smo na dobrom putu. I mali pomaci će nam to potvrditi, a nadam se da će kroz desetak godina u Gradu biti neki novi mladi ljudi koji će to dići na višu razinu“, kazao je Žinić.

Centar „Glina za mlade“ mladima će omogućiti da steknu određena znanja i upoznaju se s korisnim informacijama o njihovim pravima, mogućnostima i uslugama koje im se nude te u konačnici da prepoznaju prave vrijednosti društva i kako kvalitetno iskoristiti svoj potencijal za boljitak zajednice u cjelini.

Prethodni članakKnjiga “Svjedočanstva glinskih logoraša” predstavljena Petrinjcima
Sljedeći članakFOTO Paljenjem prve adventske svijeće Glinjani ušli u vrijeme Došašća