Na 57 zamjenskih obiteljskih kuća na Banovini izvode se radovi

Do sezone grijanja planiran završetak obiteljskih kuća nekonstrukcijske obnove

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje na području nadležnosti ukupno je završio radove na 3.184 obiteljski kuća nekonstrukcijske obnove. Završetak radova podrazumijeva proveden tehnički pregled od strane stručnog nadzora, atest ovlaštenog dimnjačara i vlastoručni potpis vlasnika na primopredajni zapisnik. Programom samoobnove u organizaciji vlasnika popravljeno je 945.

Planirani završetak programa popravka oštećenih nekonstrukcijskih elemenata planira se do početka sezone grijanja studenog 2022.. Prosječna vrijednost izvršenih radova popravka iznosi 43.471,83 kn.

Do sada je zaprimljeno 203 rješenja izdana po Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kao novčane potpore za vlastito uložena sredstva u popravak nekonstrukcijskih elemenata i sva su isplaćena u ukupnom iznosu od 4.963.232,10 kn. Novčane potpore isplaćuju se odmah po zaprimanju predmetnih rješenja.

Program mjera temelj je izrade projektne dokumentacije za ugovaranje izvođenja radova. Središnji državni ured ugovorio je izradu projektne dokumentacije i stručnog nadzora za konstrukcijsku obnovu 900 kuća u svibnju 2022. sa 12 projektantskih tvrtki a trenutno je u postupku javne nabave dodatnih 600 kuća.

VEZANE VIJESTI
U Novom Selu Glinskom otvoren Repro centar u svinjogojstvu

U program uklanjanja i izgradnje zamjenskih kuća zaprimljeno je ukupno 213 Odluka, od kojih je moguća izgradnja zamjenskih kuća temeljem tipskog projekta na 87 lokacija od kojih je potpisano 86 ugovora. U ovom trenutku u aktivnostima uklanjanja je uključeno 11 obiteljskih kuća, na 57 kuća izvode se radovi a na 18 su izvoditelji uvedeni u posao i u tijeku su pripremni radovi.

Ugovoreni su radovi uklanjanja za sve objekte za koje se ukaže potreba za ovom aktivnosti, ukupno je ugovoreno uklanjanje 150 objekata sa 10 tvrtki. Također, u tijeku je postupak javne nabave za ugovaranje izvođenja radova na 200 obiteljskih kuća, grupiranih u 5 grupa po 40 obiteljskih kuća.

U okviru Projekta “Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima” na području Sisačko – moslavačke županije planira se izgraditi 20 zamjenskih višestambenih zgrada s ukupno 308 stanova. Trenutno se izvode građevinski radovi izvedbe temeljnih ploča i nadtemeljnih zidova na izgradnji 12 zgrada, 8 u Petrinji, 4 u Glini i 2 u Topuskom i pripremni radovi za 2 u Gvozdu sa ukupno  232 stanova, a otvorene su ponude i u tijeku je evaluacija ponuda za 3 zgrade u Glini i jednu u Dvoru sa 76 stanova.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Povratak korisnika u Dom za starije na jesen!

Pokrenuta je izrada projekta prometnih površina i infrastrukture oko zgrada, izgradnja kojih će započeti po provedenom postupku javne nabave za izvoditelje radova.

U okviru istog programa u tijeku je izrada projektne dokumentacije po provedenim postupcima javne nabave za popravak i energetsku obnovu obiteljskih kuća u državnom vlasništvu kao i izgradnja zamjenskih na lokacijama gdje su teže oštećene obiteljske kuće u državnom vlasništvu kojima upravlja i raspolaže Središnji državni ured.

Za potrebe žurnog zbrinjavanja obitelji čiji objekti stanovanja su najteže stradali u potresu Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje iz raspoloživog stambenog fonda Ureda zbrinuo je 98 obitelji. Istima je osiguran privremeni smještaj do završetka obnove njihovih objekata a za vrijeme korištenja oslobođeni su plaćanja najma kao i režijskih troškova korištenja stanova.

VEZANE VIJESTI
GLINA Sjedište Crvenog križa na novoj lokaciji

Privremenim smještajem u mobilnim stambenim jedinicama zbrinuto je 676 obitelji s ukupno 1.696 članova a u kontejnerskim naseljima 164 obitelji s 212 članova domaćinstva.

Do sada su u postupcima javne nabave ugovorene usluge i radovi u iznosu od 944.181.934,86 kn s PDV-om a u tijeku su postupci ugovaranja usluga i radova u procijenjenoj vrijednosti 479.400.987,50 kn s PDV-om.

Na poslovima obnove po svim sastavnicama Programa obnove angažirano je i radi više od 120 gospodarskih subjekata kao nositelji ugovornih obveza.

Na postupcima obnove u ovlasti Središnjeg državnog ureda realizirano više od 150.000.000,00 kn, a pokrenuta je realizacija izrade projektne dokumentacije, pripremnih aktivnosti i izgradnje u iznosu većem od 300.000.000,00 kn. ​

Prethodni članakGračanica Šišinečka proslavila svetog Lovru
Sljedeći članakFOTO/VIDEO Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori