Mjesec knjige u Glini zaokružen predavanjem predsjednika Matice hrvatske

Srednja škola Glina, u suradnji s Osnovnom školom Glina te Knjižnicom i čitaonicom Glina, organizirala je završnu manifestaciju Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskom domu u Glini, prilikom koje su ugostili predsjednika Matice hrvatske, akademika Stjepana Damjanovića.

Prije predavanja akademika Damjanovića, mogla se razgledati izložba likovnih i literarnih radova učenika Osnovne škole Glina i Srednje škole Glina. Ravnateljica Srednje škole Marija Margušić-Novosel nije skrivala zadovoljstvo dolaskom akademika, ali i svima koji su sudjelovali u realizaciji manifestacije: „Djeci koja su se odazvala na natječaj Knjižnice i čitaonice Glina na temu „slovo kao znak“, obradili glagoljičku pismenost i kulturu, pretočili u slike i motive Gline različitim tehnikama kako bi ova večer bila zaokružena. Ono što me iznimno veseli je što sam nakon 20 godina susrela svog profesora staroslavenskog jezika s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i što sam ga pozvala da uveliča Mjesec hrvatske knjige. Iznimno smo sretni što smo uspjeli uspostaviti suradnju u velikoj, 175. obljetnici osnutka Matice Hrvatske, najstarije kulturne institucije u Republici Hrvatskoj. Sretna sam što su se pozivu i suradnji odazvali svi, i ono što sam navela na početku, a što su i njegovi studenti napomenuli da mu oduzimaju titulu akademika i profesora i prozivaju ga učiteljem!“

A predvorje Hrvatskog doma bilo je premaleno za sve one koji su htjeli čuti predavanje akademika i predsjednika Matice hrvatske Stjepana Damjanovića o glagoljaštvu: „Glagoljaštvo je moj život, a s druge strane mislim da je ono jedna vrlo važna dionica hrvatske kulture. Mi Hrvati uvijek volimo naglašavati u čemu smo posebni i zato je dobro nešto više znati o glagoljici. Ona nudi tako puno naših dostignuća koje primjećuju oni koji nas inače slabije primjećuju u inozemstvu, tako da je dobro da nešto o tome znamo. Prvih naših 500 godina zapisane kulture pretežno je zapisana glagoljicom.“

I Glina je imala svoj ogranak Matice hrvatske, nekoć davno, ali i nakon Domovinskog rata. Tajnica Ogranka bila je Katica Gašljević Tomić koja je podsjetila na djelovanje Matice glinske: „Ogranak u Glini je osnovan u veljači 1997. godine i djelovali smo do 2006. Nakon toga smo se jednostavno raspali i djelovanje se ugasilo. Bili smo aktivni, objavljivali smo list Matica glinska, tri do četiri broja godišnje, i ukupno je objavljeno 16 brojeva. Za 2000. godinu objavili smo lijepi kalendar, potom i komplet starih razglednica…“ I danas postoji potreba za ogrankom Matice hrvatske u Glini, i potrebno je samo 20-ak ljudi, od kojih će nekoliko entuzijasta cijelu priču vući, zaključila je Gašljević Tomić.

Na kraju ugodnog druženja, akademiku Stjepanu Damjanoviću uručena je slika s natpisom Glina na glagoljici i motivima glinskih ruža, koju su izvezle članice KUD-a Viduševac na čelu sa Slavicom Crnković.

Prethodni članakAKTUALNI SAT – 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline
Sljedeći članakOsigurano tržište za poljoprivrednike s područja Gline