Komemoracija za žrtve Male Soline u II. svjetskom i u Domovinskom ratu

Kiša i prohladno jesensko vrijeme nisu jučer omeli komemoraciju poginulim mještanima Male Soline u II. svjetskom i Domovinskom ratu. Sve se odvijalo u organizaciji Zavičajnog kluba Mala Solina čiji članovi poštuju i njeguju povijest, ali sa svojim sumještanima, intenzivno rade i na boljoj budućnosti svog sela.

Paljenje svijeća i polaganje vijenaca podno spomenika podignutog 2014. godine mještanima Male Soline stradalima u II. Svjetskom ratu te poginulim hrvatskim braniteljima i civilima ovog sela u Domovinskom ratu Zavičajni klub Mala Solina organizirao je drugu godinu zaredom. Razgovarali smo s njegovim predsjednikom Elvisom Dujmićem.


Prije 25 godina na ovim područjima dogodio se najveći egzodus Hrvata, kaže glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Mnogi možda ne shvaćaju ozbiljnost situacije na područjima pogođenima ratnim razaranjima. Pobijedili smo u Domovinskom ratu, podnijeli smo velike žrtve, pogotovo na ovim prostorima, ali sada moramo voditi jednu drugu bitku, bitku za spas Hrvatske kako ona ne bi bila opustošena, rekao nam je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i nastavio:

Zavičajni klub Mala Solina itekako se trudi poboljšati i vratiti život u ovo selo. Vjeruju kako je to moguće jer su mladi u ovom selu poprilično aktivni, otkriva nam predsjednik kluba Dujmić, a velika im je želja da Crkva Ranjenog Isusa kroz godinu dana bude pod krovom.

Infrastruktura je najbitnija za ostanak i povratak mladih u naš grad i njegovu okolicu, smatra i gradonačelnik Kostanjević.

Dodajmo i kako je za mještane Male Soline stradale u II. Svjetskom ratu te poginule hrvatske branitelje i civile ovog sela u Domovinskom ratu glinski župnik vlč. Ivica Mađer Svetu misu ove godine služio na otvorenom, a nadamo se da će se želja mještana ostvariti pa da će dogodine Crkva Ranjenog Isusa u Maloj Solini biti pod krovom.

Prethodni članakSjećanje na žrtve oružane agresije u Gornjem Viduševcu
Sljedeći članakPoziv glinskim poljoprivrednicima na predavanje “Kako do sredstava iz Programa ruralnog razvoja?”