Jedini nositelj liste s područja Banovine je Ivan Janković

U pet do dvanaest u Glini je počelo predstavljanje liste stranaka Fokus i Republika za sedmu izbornu jedinicu.

Uz nositelja liste, glinskog gradonačelnika Ivana Jankovića, kandidati s liste u VII. izbornoj jedinici Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca i Danijel Tušak, poduzetnik i nezavisni vijećnik iz Gospića. Podršku su mu došli pružiti i drugi istaknuti članovi Fokusa i Republike kao što su gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot te Damir Vanđelić, kandidat za premijera, kojega uz Glinu vežu duboke i bolne uspomene iz Domovinskog rata.

Tajming je više nego simboličan“ rekao je gradonačelnik Gline, Ivan Janković, jedini nositelj liste s područja srušene Banovine, koji se i danas bori s inertnošću države nakon razornog petrinjskog potresa. “Kandidirao sam se za Hrvatski sabor, jer smatram nužnim osigurati glas s terena. To je onaj glas koji poziva na konkretne akcije i izmjene zakona koje imaju svrhu i uporište u realizaciji. Glas koji glasno poziva na akciju i realizaciju. To nam treba u Glini, ali problemi koji nas ovdje muče isti su ili vrlo slični onima u Sisku, Kutini i Banovini pa preko Like i Karlovca, Gorskog Kotara pa sve do Paga i Vira. Upravo zato idem s ljudima koji imaju jednake probleme, koji se bore za svoj kraj i koji vjeruju da zajedno možemo napraviti promjenu” – izjavio je Janković i naglasio  da će se u Saboru zalagati za ⁠obnovu devastiranih kulturno-povijesnih jezgri gradova osobito u Lici, Banovini i Gorskom Kotaru – područjima koja su zbog odljeva mladih sve zapuštenija. Cilj mu je poboljšanje standarda građana u malim gradovima nerazvijenih regija, za što je preduvjet  rješavanje državne i privatne zapuštene imovine kroz novu zakonsku regulativu.

Kako to nisu prazne riječi, ovaj magistar geodezije koji se u politici aktivirao u prosincu 2020., već je dokazao na primjeru svog rodnog grada. Pod vodstvom Jankovića grad Glina je povukao sredstva iz Fonda solidarnosti te osigurao obnovu javne infrastrukture i zgrada u gradskom vlasništvu. Primjer Gline pohvalili su Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora i Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje. I oni su kao mladi pojedinci došli na čelno mjesto svojih gradova i u vrlo kratkom roku ih unaprijedili pa su danas Samobor i Sveta Nedelja najbolji gradovi u Hrvatskoj za poduzetništvo i kvalitetu života.

Tim putem odlučno ide i Otočac, čiji je gradonačelnik Goran Bukovac drugi na listi u VII. izbornoj jedinici. “Odazvao sam se pozivu tima mladih političara koji su svojim poštenim radom itekako dokazali da, lišeni bilo kakvih ideologija koje nas razdvajaju i udaljavaju, a koje su i dalje glavno uporište većine stranaka u Hrvatskoj, mogu odgovorno, savjesno upravljati svojim općinama i gradovima i pritom ostvarivati zapažene rezultate. Bit ćemo glas razuma koji će ovu napaćenu zemlju učiniti domom sretnih ljudi” – izjavio je Bukovac. Na 14. mjestu liste je i poznati poduzetnik iz Gospića Danijel Tušak, koji istaknuo “Borit ćemo se za pravednije i poštenije društvo, neovisno sudstvo, dostupnije zdravstvene i obrazovne usluge, odgovornu stambenu politiku,  poticajne i konkretne demografske mjere, porezna rasterećenja i porast plaća i mirovina. Ova izborna jedinica je kao Hrvatska u malom pa prave promjene upravo trebaju krenuti iz lokalnih sredina.

Da je Glina sada neusporediva s onom koju pamti, primijetio je i nositelj liste Fokus i Republika u prvoj izbornoj jedinici Damir Vanđelić i zajednički kandidat za premijera.

Žao mi je da nakon toliko vremena od potresa, kako ovdje na Banovini tako i u Gradu Zagrebu ne vidim napredak u obnovi privatne imovine za koju je zadužena država, odnosno Ministarstvo graditeljstva. Kako sam upozoravao od prvog dana, Zakon o obnovi je nefunkcionalan i nepotreban, pogotovo kada znamo da je prema tom Zakonu i u Banovini i u Zagrebu uklonjeno ili obnovljeno nula zgrada. Ukinut ćemo taj zakon i pojednostavniti proces, odnosno pokrenuti samoobnovu tijekom koje će građani imati osiguranu financijsku podršku države. To je primjer najbolje svjetske prakse i da smo tako krenuli od početka, za što sam se zalagao od prvog dana, danas bi većina građana bila sigurna u svojim obnovljenim domovima”, zaključio je Damir Vanđelić pred Braniteljskim domom u Glini.

Na zajedničkoj listi Fokusa i Republike u VII. Izbornoj jedinici uz nositelja Ivana Jankovića još se nalaze Goran Bukovac, Hrvoje Jurković, Krešimir Kuterovac, Viktorija Rogić, Sabrina Pejić, Maja Linić, Arijana Mrzljak, Davorka Šušnjić, Zvonimir Crnogorac, Greta Buršić, Marko Leskovar, Irena Pejaković te Danijel Tušak.

Prethodni članakGLINA Bez struje više ulica
Sljedeći članakSvečano obilježena 34. obljetnica osnutka GO HDZ Glina