Integrirani nastavni dan u Srednjoj školi Glina na temu “Glina-grad hrvatske himne”

U Glini je ovih dana sve u znaku približavanja svečanog obilježavanja 170. obljetnice uglazbljenja hrvatske himne koje će biti održano u našem gradu u subotu, 3. prosinca. Programu obilježavanja svoj doprinos dat će i najmlađi Glinjani. Pripreme su krenule i u Srednjoj školi, i to kroz održavanje integriranog nastavnog dana.

Na temu “Glina – grad hrvatske himne” u srijedu, 23. studenoga u Srednjoj školi Glina održan je integrirani nastavni dan koji je omogućio da nastavni sadržaji budu usklađeni, povezani i sjedinjeni s nastavnim sadržajima drugih predmeta, otkrivajući veze među njima. Integrirani nastavni dan omogućio je i integraciju i odgojno-obrazovnih programa( gimnazije, četverogodišnjeg i trogodišnjeg strukovnog programa) koja je ostvarena kroz rad u skupinama.

Timski rad, kreativnost, tolerancija, druženje i učenje proželi su se kroz 10 radionica pod nazivima: Slikopjev, Traditional Food/Traditionalles Essen, Skladanje vlastite glazbe na zadani tekst, Glinski ilirski krug, Matematika kroz 5 tema, Kemijska zastava, Izrada prigodnih suvenira, Izrada promotivnih materijala, Izrada svjetlećeg natpisa i Oko, uho – priča.

Svim radionicama osnovna tema bila je Hrvatska himna koju je Josip Runjanin 1846. skladao upravo u Glini.

VEZANE VIJESTI
Mladi poduzetnik - školsko natjecanje

Voditeljica projekta integriranog nastavnog dana bila je profesorica Ana Rizmaul.


Intenzivne pripreme za ovaj dan trajale su mjesec dana. 

Leon Avedić, maturant glinske gimnazije, rekao nam je nešto više o Glinskom ilirskom krugu i o istoimenoj radionici u kojoj je sudjelovao. 

U sklopu Glinskog ilirskog kruga održana je i radionica pod nazivom Hrvatske žene u 19. stoljeću o kojoj su nam nešto više rekle profesorica Katarina Dobrinić Bunjan i učenica Diana Marđenović. 

Nika Krizmanić, učenica 1. razreda glinske gimnazije, sudjelovala je u izradi svjetlećeg natpisa, a integrirani nastavni dan vidi kao dobru priliku za upoznavanje i drugih odgojno-obrazovnih programa u Srednjoj školi.

VEZANE VIJESTI
Dan zamijenjenih uloga u Srednjoj školi Glina

Učenica 2. razreda ekonomskog usmjerenja Lucija Mužić sudjelovala je u radionici na temu tradicionalne hrane.

Luciji se jako svidio integrirani nastavni dan. 

Vedrana Savić i Antonela Šmit, učenice su 4. razreda ekonomskog usmjerenja, a u sudjelovale su u izradi promotivnih materijala.

A zadatak radionice Oko, uho – priča bio je pratiti sva zbivanja u Srednjoj školi tijekom održavanja integriranog nastavnog dana. Mlade novinarke i novinari pisali su , fotografirali, montirali i ništa im nije promaknulo, kaže nam Laura Klasić, učenica 1. razreda gimnazije.

Nakon što su nam svi s kojima smo razgovarali rekli kako bi voljeli da se integrirani nastavni dan češće održava u njihovoj školi, upitali smo profesoricu Rizmaul hoće li se ovakva vrsta nastave i ubuduće prakticirati.

VEZANE VIJESTI
Svečanim i bogatim programom obilježena 170. obljetnica skladanja Lijepe naše u Glini

Nakon rada u radionicama, prezentacija zajedničkih učeničkih i nastavničkih ostvarenja na temu “Glina – grad hrvatske himne” upriličena je u sportskoj dvorani Srednje škole. Viđenim je iznimno bila zadovoljna i ravnateljica Marija Margušić Novosel.

Učenice i učenike Srednje škole Glina i njihove radove imat ćemo priliku vidjeti svi mi na svečanom obilježavanju 170. obljetnice skladanja hrvatske himne koje će biti održano u subotu, 3. prosinca u Glini.

Tada će biti izvedena i pjesma Ivana Trnskog, nekadašnjeg župnika iz Maje, a za koju su, na integriranom nastavnom danu, glazbu skladali upravo učenici Srednje škole pod vodstvom profesora Marija Ožakovića.

Čestitke svim učenicima i nastavnicima Srednje škole! Tako to radi ponosna Glina – grad hrvatske himne!

Prethodni članakKreativna “Večer s mladim umjetnicima”
Sljedeći članak“Obzor nade” u programu Radio Banovine