HAKUD “Glinska tamburica” ima velike planove za 2017.

Bolje da selo umre nego da umru njegovi običaji, uzrečica je koju često čujemo na folklornim i kulturno-umjetničkim smotrama na kojima su glavni nosioci zbivanja folkorna društva čiji je upravo glavni cilj očuvanje tradicije i običaja sela i grada te prenošenje istoga na mlade naraštaje.

Nedostatak mladih najviše otežava rad kulturno-umjetničkih društava što nije slučaj u Hrvatskom amaterskom kulturno-umjetničkom društvu “Glinska tamburica” koje broji oko četrdeset članova, a glavnina su mladi. Tako nam svoju priču s ponosom započinje predsjednik HAKUD-a Mirko Sremić.

HAKUD “Glinska tamburica” osnovan je u progonstvu u Novom Čiču, 1994. godine. U 22 godine postojanja, kaže Sremić, prošli su sve – osnutak u progonstvu, povratak u rodni grad te početak rada u napokon slobodnoj Glini. Okosnicu članstva čine mladi od 11 do 18 godina s kojima rade stručni voditelji tamburaške i plesačke sekcije.

U godini koja je na izmaku, članovi HAKUD-a Glinska tamburica gostovali su u Jasterbarskom, Petrinji, Kutini i Okučanima, ali i u Sloveniji.

Sremić ističe kako su najviše ponosni na organizaciju Međunarodne smotre folklora “Ivanje u Glini” u lipnju te Dječje smotre folklora “Mi smo djeca vesela” u listopadu ove godine, u čemu im je pomogao i Grad Glina. Iz gradskog proračuna za organizaciju smotri te ostale potrebe i aktivnosti ove su godine u dva navrata dobili su ukupno 8 000 kuna. Svaka kuna dobro dođe jer veliki su troškovi putovanja i organizacije priredbi, a nadamo se kako ćemo i u budućnosti ostvarivati uspješnu i kvalitetnu suradnju s gradom, kaže predsjednik HAKUD-a.

Mirko Sremić otkrio nam je i neke planove za sljedeću godinu. Naime, iz Instituta za etnologiju i folkloristiku pozvali su “Glinsku tamburicu” da sudjeluje na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu koja će biti održana na temu Banovine i Pounja. Želja nam je tom prilikom, naglašava Sremić, predstaviti Glinu i Banovinu i na međunarodnoj razini te pokazati bogatstvo naših običaja i naše tradicije.

Mirko Sremić pozvao je i sve mlade da se uključe u rad HAKUD-a Glinska tamburica kako bi svi zajedno zadržali tradiciju i očuvali bogatu povijest, ali i ono najbitnije – kako bi ostvarili budućnost te kulturnu baštinu ostavili u naslijeđe našim potomcima, baš kao što su je naši preci ostavili nama.

Prethodni članakIza glinskog Wushu kluba “Kobra” godina je puna uspjeha
Sljedeći članakGlina – pjesma, ples i obilje dobrih želja na dječjem dočeku Nove godine