Glina planira uvesti LED javnu rasvjetu

Grad Glina godišnje izdvaja 1. 300. 000, 00 kuna za javnu rasvjetu, a uskoro bi ovaj grad trebao dobiti LED javnu rasvjetu što bi bilo puno učinkovitije, a i donijelo bi značajne uštede. Na tu temu danas je održan sastanak u Gradskoj upravi sa konzultantima Europske banke za obnovu i razvoj koji pružaju pomoć gradu u pripremi natječajne dokumentacije za projekt energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti.

Nakon što je u svibnju gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević poslao Pismo namjere za korištenje besplatne tehničke pomoći u pripremi i provođenju postupka javne nabave za projekte energetske učinkovitosti u sklopu programa Europske banke za obnovu i razvoj, a financiranog sredstvima Europske Unije, u Gradskoj upravi Grada Gline održan je još jedan sastanak sa konzultantima Europske banke za obnovu i razvoj koji pružaju pomoć gradu u pripremi natječajne dokumentacije za projekt energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti. Konzultanti će gradu pomoći i u organiziranju postupka javne nabave za ESCO tvrtke, ocjenjivanju njihovih ponuda te odabiru ekonomski najpovoljnije ESCO tvrtke, rekao nam je konzultant i voditelj programa Vedran Uran.


Ovakvi projekti prema postojećem Zakonu o energetskoj učinkovitosti ne predstavljaju javni dug, a investicija se vraća kroz ostvarene energetske uštede.

U planu je da Grad Glina sklopi Ugovor o energetskom učinku s ekonomski najpovoljnijom ESCO tvrtkom sredinom ove godine, nakon čega bi započela realizacija projekta modernizacije sustava javne rasvjete. Usluge konzultanata su za Grad Glinu u potpunosti besplatne, a financirane su od strane Europske unije.

Do sada je kroz ovaj program Europske banke za obnovu i razvoj uspješno realizirano pet projekata modernizacije javne rasvjete po navedenom modelu i to u Vrbovcu, Novigradu, Podbablju, Ludbregu i Metkoviću, a gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević kaže kako bi Grad Glina LED javnu rasvjetu mogao dobiti krajem ove ili početkom iduće godine. Uštede bi trebale biti iznad 50%, a gradonačelnik se nada kako će ovaj projekt biti proširen i na ostala glinska naselja.

Ušteđena sredstva tada bismo iskoristili u druge svrhe, kao što su prometna i komunalna infrastruktura, zaključio je Kostanjević.

Prethodni članakGeneracija 1961./1962. Srednje škole Glina obilježila 55. godišnjicu mature
Sljedeći članakOdržan još jedan uspješan dječji festival “U vedrim notama”