FOTO/VIDEO Obilježena 33. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

26. lipnja 1991. godine je na području Banovine započeo Domovinski rat

U Glini je u srijedu, 26. lipnja obilježena 33. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma na mjesnom groblju u Gornjem Viduševcu.

Svečani program uslijedio je okupljanjem uzvanika ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu. Kod spomen obilježja uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća te je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama, a potom mimohod do Hrvatskog doma.

Hrvatska policija odigrala je ulogu kakvu nije nijedna policija u svijetu, podsjetio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina:

“Znate da je tada hrvatska policija bila jedina organizirana snaga koja je mogla pružiti otpor agresoru. Osim što danas obilježavamo napad na policijsku postaju i pogibije policajca Tomislava Roma, sjećamo se svih naših poginulih policajaca i redarstvenika te učimo mlade s čim se sve nosila policija u to vrijeme.”

Napad na policijsku postaju bio je jasan znak da srpski agresor ne prihvaća hrvatsku državu, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

“Taj otpor koji je hrvatska policija policija pružala na početku rata je nešto što je čini izuzetnom kad je uspoređujemo s bilo kojom policijom u svijetu. Mi u Ministarstvu unutarnjih poslova doživljavamo te obljetnice ne samo kao sjećanje, već i kao našu savijest.”

Glina je povijesna utvrda i povijesni simbol, rekao je gradonačelnik Ivan Janković:

“Nije slučajno odabrana Glina samo nekoliko sati nakon proglašenja samostalnosi za napad. U Glini je skladana hrvatska himna. Puno simbolike u ovom povijesnom mjestu. U Glini je Domovinski rat započeo, ali i završio predajom 21. korpusa u Gornjem Viduševcu.”

Datum 26. lipnja zauvijek je upisan u glinsku povijest, povijest Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske, obzirom je tog datuma započeo Domovinski rat na našem području, naglasio je župan Ivan Celjak:

“Ovaj datum ima poseban značaj za županiju zato što je 26. lipnja ustrojena obrana Siska u Komarevu. Danas se posebno prisjećamo hrvatskog policajca Tomislava Roma, ali i svih poginulih hrvatskih branitelja, najvećih junaka u hrvatskoj povijesti.”

Program obilježavanja zaključen je svetom misom u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka.

Prethodni članakNe bacajte iskorištene likovne mape! Darujte ih za Knjižnici i čitaonici Glina
Sljedeći članakGlinskim kickboksačima deset medalja na županijskom prvenstvu