FOTO/VIDEO Obilježena 30. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

Na današnji dan se s tugom i ponosom prisjećamo jutra prije 30 godina koje je mnogima pomrsilo razum i sve ljudske vrijednosti dotaknule su dno.

U Glini je tada izvršena agresija, započeo je rat, pale su prve žrtve, zarobljeni su policajci te nitko nije bi siguran, a Hrvati su postali lovina.

Hrvatske domove spalili su i okupirali srpski osvajači koji na osvajačkom putu nisu štedjeli ni mlade ni stare.

VEZANE VIJESTI
Održan IV. Memorijalni kup “Tomislav Rom” u sportskom ribolovu

Joševica, Jame, Gornja Bučica, Slatina Pokupska, Šatorinja, Ilovačak, Desni Degoj i mnoga druga hrvatska sela još će dugo nositi ožiljke tih devedesetih godina.

Danas nakon sveukupno 30 godina na mjestu smo početka, ali i završetka Domovinskog rata.

Jutros su na Viduševačkom groblju položeni vijenci te upaljene svijeće na grobu ubijenog policajca Tomislava Roma, koja je ujedno bio prva žrtva kaotičnog i tragičnog napadaja na hrvatske policajce.

VEZANE VIJESTI
Počelo obilježavanje 26. obljetnice početka krvavog rata u Glini

U Glini se potom ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu u ulici Tomislava Roma u Glini, započelo obilježavanje 30. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.

Povodom toga također će biti položeni vijenci i upaljene svijeće podno spomenika Suza čime ćemo se i ove godine prisjetiti trenutka kada se u ranu zoru 26. lipnja dogodio prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku – napad na Policijsku postaju Glina.

VEZANE VIJESTI
27. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području

Na skupu bio je očekivan velik broj građana, a svoj dolazak najavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Gline Ivan Janković, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i nekolicina izravnih sudionika događaja, a padobranskim skokom krenut će se u podizanje hrvatskog barjaka.