FOTO/VIDEO Obilježena 30. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

Na današnji dan se s tugom i ponosom prisjećamo jutra prije 30 godina koje je mnogima pomrsilo razum i sve ljudske vrijednosti dotaknule su dno.

U Glini je tada izvršena agresija, započeo je rat, pale su prve žrtve, zarobljeni su policajci te nitko nije bi siguran, a Hrvati su postali lovina.

Hrvatske domove spalili su i okupirali srpski osvajači koji na osvajačkom putu nisu štedjeli ni mlade ni stare.

VEZANE VIJESTI
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović položio vijenac na grob Tomislava Roma

Joševica, Jame, Gornja Bučica, Slatina Pokupska, Šatorinja, Ilovačak, Desni Degoj i mnoga druga hrvatska sela još će dugo nositi ožiljke tih devedesetih godina.

Danas nakon sveukupno 30 godina na mjestu smo početka, ali i završetka Domovinskog rata.

Jutros su na Viduševačkom groblju položeni vijenci te upaljene svijeće na grobu ubijenog policajca Tomislava Roma, koja je ujedno bio prva žrtva kaotičnog i tragičnog napadaja na hrvatske policajce.

VEZANE VIJESTI
Počelo obilježavanje 26. obljetnice početka krvavog rata u Glini

U Glini se potom ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu u ulici Tomislava Roma u Glini, započelo obilježavanje 30. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.

Povodom toga također će biti položeni vijenci i upaljene svijeće podno spomenika Suza čime ćemo se i ove godine prisjetiti trenutka kada se u ranu zoru 26. lipnja dogodio prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku – napad na Policijsku postaju Glina.

VEZANE VIJESTI
Program obilježavanja 26. obljetnice početka Domovinskog rata u Glini

Na skupu bio je očekivan velik broj građana, a svoj dolazak najavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Gline Ivan Janković, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i nekolicina izravnih sudionika događaja, a padobranskim skokom krenut će se u podizanje hrvatskog barjaka.

Prethodni članakSjednica Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa održana u Glini
Sljedeći članakBorni Klobučaru zlato, a Mireli Radić bronca na Hrvatskom prvenstvu