FOTO Velik odaziv na Biciklijadu i Dane kruha

Ove godine bicikliralo je oko 120 sudionika

U nedjelju, 22. listopada u Glini su obilježeni Dani kruha. Uz prigodan program na Danima kruha nudili su se ukusna hrana i topli napici.

Prije početka obilježavanja Dana kruha, održana je četvrta po redu Biciklijada “Pedalu okreni i Glinu pokreni”. Vožena je preko Donjeg Viduševca, Dvorišća, Hađera i Prekope natrag do Gline. Dani kruha obilježeni su na Šetnici ispred Gradske uprave, a na oba događaja bio je i gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković:

“ Prekrasan dan! Vjerujem da je i to jedan od faktora što su se ljudi okupili. Ali, kao i uvijek kad se uključe naše lokalne udruge, škole, OPG-ovci, onda je odaziv neupitan i ljude jednostavno izvuku na ulicu i na trg. Tako da je lijepo vidjeti ovu sliku punog grada. Dani kruha u suradnji i organizaciji zajedno sa školama i osnovnom i srednjom, s vrtićem, s knjižnicom, udrugama, OPG-ovcima… Biciklijada u organizaciji Udruge sv. Agata, bilo je oko 120 sudionika. Jedna ruta koju smo odvezli brže od planiranog, tako da ćemo za idući put morati napraviti jedan malo širi krug.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO Nakon dvogodišnje pauze održana Marinbrodska kobasijada

Lijepo vrijeme jedan je od razloga velikog odaziva i na Biciklijadu, potvrdila je predsjednica Udruge Sveta Agata Glina dr. Sanja Štingl Vlašić:

“ Pozitivna energija, ekipa složna, Agate sve spremne… Na našem roza štandu mogu svi naši gosti doći vidjeti što mi još to nudimo osim Biciklijade. Udruga Sveta Agata, za pomoć ženama oboljelima od raka svake godine tradicionalno u Ružičastom listopadu između ostalih aktivnosti organizira i Biciklijadu u suradnji s Gradom Glinom, koji financira Biciklijadu. Sva sredstva koja se od kotizacije skupe idu za organizaciju prijevoza onkoloških pacijentica na kemoterapiju i zračenje. To je ona aktivnost koja nam je ključna. Ja zaista želim svima onima koji su došli ovdje jedan lijepi, ugodan provod, da im Glina ostane u odličnom sjećanju i da se sjete na Ružičasti listopad i u svojim krajevima i da motiviraju žene na zdrav način života i redovite preventivne preglede.”

Sa sudionicima Biciklijade popričao je kolega Nikola Maričković:

VEZANE VIJESTI
Udruzi Sv. Agata vozilo donirala splitska tvrtka

“Ja sam Zrinka, iz Ivanić-Grada. Tu sam već četvrti puta. Erna i Samir došli su iz Bihaća. Jedna sudionica stigla je iz Bosanske Krupe i najviše uživa u kuhinji tete Emice.”

Glavna tajnica Udruge Sve za nju, psihologinja Ljiljana Vukota prisjetila se početaka rada Udruge:

“ Mi smo otvorili Centar za psihološku pomoć 2010. godine i djelujemo na nacionalnoj razini. Svaka oboljela osoba, žena i muškarac ili član obitelji kojima je teško ili trebaju neku informaciju uvijek su nam se mogli javiti. Poslije potresa, zbog veza koje imam sa Agatom, prijateljskih veza, odmah smo u siječnju otvorili ovdje jedno Savjetovalište za onkološke bolesnike. Ja sam dolazila i fizički, ali naravno i telefonom kroz nekoliko mjeseci da bismo ljudima pružili podršku. ”

Vukota je precizirala na koji način pomažu:

“ Prije svega napravimo jedan inicijalni razgovor. To je više informativnog karaktera, ali uvijek se tu da puno psihološke podrške. Kvalitetne informacije ljudima koji ih nemaju također imaju terapijski učinak, a za one kojima je zaista teško imamo 12 psihologa i psihoterapeuta kod kojih onda ide postupak individualnog savjetovanja jednom tjedno kroz dva, tri, pet, šest mjeseci, godinu dana, koliko god je to ljudima potrebno. Imamo jedan širok program zdravstvene pismenosti u kojima ugledni naši onkolozi i drugi stručnjaci daju predavanja koja idu preko Zooma. Dakle, dostupna su opet na području cijele Hrvatske. Imamo savjetovanje, savjetovalište genetičko. Žene oboljele od raka dojke, raka jajnika zapravo vrlo rijetko ili nimalo ne znaju što je to BRCA gen, što to znači mutacija za njihovo liječenje i što zdravim ženama znači poznavati vlastite rizike za razvoj bolesti. Najveći rizik za razvoj bolesti je posjedovanje mutacije BRCA gena. To savjetovalište nam je izuzetno važno.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO I ove godine u središtu grada klizalište na otvorenom

Nakon Biciklijade, posjetitelji su mogli uživati i probati domaće kolače i peciva, pečene kestene, palačinke te rižoto od gljiva.

Prethodni članakVIDEO Na sjednici Gradskog vijeća o Strategiji zelene urbane obnove grada Gline
Sljedeći članakZAHTJEV ZA ISPRAVAK OBJAVLJENE INFORMACIJE