FOTO: U Glini obilježen Dan narcisa

Dan narcisa u Glini obilježen je prigodnom prodajom narcisa na Gradskoj tržnici. Prodaju je organizirala udruga Sv. Agata – Glina koja je dio Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke MAMA.

Bosiljka Šimić, jedna od dopredsjednica udruge Agata, podsjetila je da od raka dojke godišnje oboli tri tisuće žena u Hrvatskoj. Brojka je u opadanju jer je otkrivanje bolesti u početkom stadiju od krucijalne važnosti, a tome je, podsjetila je gđa. Šimić, doprinijela i mogućnost obavljanja ultrazvuka dojke u Specijalnoj ginekološkoj ordinaciji dr. Sanje Štingl Vlašić u Glini nekoliko puta godišnje.

Ranije to nije bilo moguće, već su najbliža mjesta za mamografski pregled bila u Petrinji i Topuskom.

Održavanje promotivnih aktivnosti na ove dane od izuzetnog je značaja za podizanje razine svijesti opće javnosti u ruralnim i depopulariziranim područjima o važnosti samopregleda u ranom otkrivanju raka s ciljem povećanja efikasnosti liječenja.

Kroz ovu akciju se prigodnom prodajom narcisa želi podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu te educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva.

Na kraju razgovora, Bosiljka Šimić, jedna od dopredsjednica udruge Sv. Agata, pozvala je još jednom sve građane grada Gline da dođu po svoj stručak narcisa i, ujedno uputila zahvalu volonterima koji su pripremili narcise čija će prodaja doprinijeti daljnjim aktivnostima i radu udruge.

Prethodni članakPredstavnici Srednje škole Glina sudjelovali na najvećem skupu za nastavnike strukovnih škola u Republici Hrvatskoj
Sljedeći članakLUTUM vas poziva na predavanje “Ravnoteža između posla i obitelji”