FOTO U Donjem Viduševcu započela vinogradarska godina i obilježeno Vincekovo

Blagdan Sv. Vinceka ovog vikenda obilježen je diljem Hrvatske, a Vincekovo je slavila i Sisačko-moslavačka županija. Udruga vinogradara, vinara i voćara “Vinska mušica” u Glini ove subote, 21. siječnja, u vinogradu Darka Cestarića u Donjem Viduševcu proslavila je Vincekovo, a o samom događaju nešto više nam je rekao sam Cestarić, vlasnik vinograda.

-Jako sam zadovoljan s urodom, naravno ovisi od godine do godine, ali uz veliku pomoć obitelji, prijatelja i vinogradara uspijevamo obaviti puno posla, govori nam Cestarić.

Vlado Crnković, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara “Vinska mušica” rekao nam je kako je glavna aktivnost udruge održati tradiciju obilježavanja Vincekovog.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Sutra se obilježava Vincekovo, početak nove sezone rada u vinogradima

-Malo nam pada snijeg, ali do sada smo imali lijepo vremena. Vlada nam prava zimska idila, što nam nimalo ne smeta. Inače, kada su u pitanju aktivnosti udruge, u planu nam je edukacija vinogradara, odlazak u obilazak jedne vinarije, a što se tiče samih vinara imamo ih ukupno 10 vinogradara, a trenutno udruga broji 23 aktivna člana, govori nam Vlado.

VEZANE VIJESTI
Vinogradari i vinari s Banovine obilježili blagdan svog zaštitinika sv. Vinka

Pojasnio nam je i kako je cilj pokretanja udruge bio povratiti vinograde u šire područje u kojem djeluju, a dodao je i kako ima veliku volju da udruga opstane i bude što uspješnija.

Udruga je osnovana 1997. godine, a njezin osnivač i prvi predsjednik bio je Marko Sremić.

-To su bile godine kada smo mi “zanavljali” naše vinograde i naše trsje, kako mi to velimo, ali vrlo bitno je reći da su ti početci išli uz pomoć Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji su nam pomogli u podizanju novih vinograda, govori nam Sremić.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Sutra se obilježava Vincekovo, početak nove sezone rada u vinogradima

-Svaki naš vinogradar je svoje proizvode slao na strukovno ocjenjivanje koje je vrlo zahtjevno, stoga garantiramo da su naši proizvodi iznimno kvalitetni, dodao je Sremić.

Velečasni Nikola Majcena kazao nam je kako je njegov zadatak na Vincekovom blagosloviti vinograd i sve vinograde u ovom kraju, te ujedno blagosloviti ljudski rad kojem će Bog onda dati puno blagodati i plodova.

Prethodni članakKickboksačima 11 medalja na turniru u Zaboku
Sljedeći članakVIDEO Zbog snijega sela u okolici Gline ostala bez struje