Edukativno-preventivni susret u Glini

Razgovaraonicu na teme edukacije i prevencije vodili su policijski službenik Policijske postaje Glina Alfred Jecel te iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ dr. sc. Daša Poredoš Lavor

O obiteljskom nasilju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama razgovarano je i u Glini, na susretu kojega su organizirali Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, Policijska postaja Glina i Gradsko društvo Crvenog križa Glina.
Razgovaraonicu na teme edukacije i prevencije vodili su policijski službenik Policijske postaje Glina Alfred Jecel te iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ dr. sc. Daša Poredoš Lavor, vanjska stručna suradnica Policijske uprave sisačko-moslavačke.
U uvodnom dijelu susreta sve sudionike je pozdravila Alberta Cestarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina te istaknula kako je važno govoriti o ovom velikom društvenom problemu.
Nasilje je skup ponašanja koja teže kontroli nad drugim osobama uporabom sile, zastrašivanjem i manipuliranjem. Uvijek podrazumijeva zlouporabu moći u odnosima koji se ne temelje na jednakosti. Najčešći oblik nasilja je nasilje u obitelji, a ono najčešće nastaje iz socijalnopatoloških pojava kao što su manjkava komunikacija, alkoholizam, nezaposlenost, otuđenost, frustracija (posebno u suvremenim uvjetima života ljudi), pojasnila je Poredoš Lavor.

VEZANE VIJESTI
Održana Edukacija za prijavu na Javni natječaj za programe i projekte udruga civilnog društva


Posebnu pozornost dobili su razgovori vezani za prevenciju, pri čemu je Poredoš Lavor istaknula kako je očuvana mogućnost razgovaranja najbolja prevencija nasilja. O svom braku treba razgovarati u braku i s bračnim partnerom ne samo onda kad nastanu problemi i konflikti, nego u prvom redu onda kada su si bračni partneri bliski, kada se još vole, kad su još zainteresirani jedan za drugoga. Brak se najbolje održava razgovorom o njemu i u njemu, sa sobom i bračnim partnerom.
Policijski službenik Alfred Jecel nazočnima je detaljno opisao postupak što se događa i ako se postupa u situacijama kada žena putem telefonskog poziva ili izravnim dolaskom u policijsku postaju izjavi da je žrtva obiteljskog nasilja.

VEZANE VIJESTI
„Zajedništvo obitelji - osnove planiranja obiteljskih financija“


Potom su predavači Poredoš Lavor i Jecel govorili o osobitostima zaštite osoba starije životne dobi i osobama s invaliditetom kada je u pitanju obiteljsko nasilje, jer se upravo o ovoj obiteljskoj i društvenoj problematici vrlo malo govori i piše, a mnoge osobe godinama trpe nasilje od strane zlostavljača koje su im poznate osobe, a zbog svoje onesposobljenosti i ovisnosti o zlostavljaču nisu u mogućnosti zaštititi se i zatražiti pomoć. Nazočne djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Glina iznosile su svoja iskustva vezana za narečene sadržaje, pri čemu je prepoznat program Zaželi kojeg provode kao važan oblik podrške osobama starije životne dobi u ruralnim područjima.
Suradnja Policijske uprave sisačko-moslavačke i Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ nadalje će se razvijati sa svim zainteresiranim subjektima u zajednici.
Navedena aktivnost dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednici tijekom cijele 2018. godine.

Prethodni članakUspješan 1. Županijski kickboxing kup Glina
Sljedeći članakViše naselja bez struje