Dušan Metikoš iz Gline darovao krv čak 93 puta i spasio tisuće života

Dobrovoljni darivatelji krvi ljudi su na koje moramo biti ponosni, kojima moramo biti zahvalni jer njihovo dobro djelo spašava mnoge živote. Točnije, jedno dobrovoljno darivanje krvi spašava tri ugrožena života.

Ako je suditi prema toj statistici, Dušan Metikoš spasio je tisuće života jer je do sada darovao krv čak 93 puta. Glina i okolica mogu zaista biti ponosne na ovog skromnog i plemenitog 62-godišnjaka iz Bijelih Voda koji je prvi put krv darovao 1984. godine.

Inače, prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj održana je 1953. godine u Željezari Sisak, započinje svoju priču gospodin Metikoš i kaže kako je i on upravo u Željezari, gdje je i radio, darovao prvi put krv, ali 31 godinu nakon te prve akcije u Hrvatskoj.

S obzirom da se u to vrijeme s darivanjem krvi počinjalo u vojsci, jer su vojnici nakon što bi darovali krv, ostvarivali brojne privilegije kao što su raniji odlazak iz službe ili dobivanje slobodnih dana, Metikoš kaže kako baš zbog toga on u vojsci nije darivao krv jer nije htio da to bude iz nekog interesa, već da to bude isključivo human čin pomoći onima kojima njegova krv može spasiti život.

Prisjetio se Metikoš prvog puta kada je htio darovati krv, pomalo kroz osmijeh. Tada su ga, naime, odbili zbog nedostatka željeza u krvi. “Kako, a ja radim u Željezari?”, upitao ih je tada. Sljedeći put bilo je sve u redu i tada je gospodin Dušan prvi put darovao krv, a do danas je to učinio 93 puta.

Osim što pomaže drugima, kaže i kako mu darivanje krvi pomaže u provjeri i kontroli vlastitog zdravstvenog stanja. Ono je dobro zahvaljujući malo genetici, a puno više činjenici što ne puši, ne pije i što živi na selu, objašnjava nam.

Kaže nam i kako je svaki put ponosan i sretan jer je svjestan da spašava živote. Krv redovito dariva u Glini, Petrinji, Topuskom, čak odlazi i u Zagreb što, kaže, zna začuditi i članove njegove obitelji. No on ne odustaje, iako zbog operacije žuči u srpnju ove godine, šest mjeseci ne smije darivati krv. Zato jedva čeka siječanj i nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Pozvao je sve koji su u mogućnosti, pogotovo mlade, da se uključe u takve akcije jer je neopisiv osjećaj znati da si nekomu spasio život, naglašava Metikoš.

Želja gospodina Dušana Metikoša je da, prije prije svoje 65. godine do kada se u Hrvatskoj smije darivati krv, krv daruje 100. put što će, sigurni smo, i uspjeti.

Prethodni članakPotpisani ugovori sa studentima o dodjeli stipendija Grada Gline
Sljedeći članakGlinski Komunalac dobio nove strojeve, sve je spremno za nadolazeću zimsku sezonu