Dr. Sanja Štingl – Vlašić pozvala sve Glinjanke i Glinjane na obilježavanje Dana narcisa

Dan narcisa – humanitarna javno-zdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke sutra će biti obilježena u većini gradova Hrvatske gdje se prigodnom prodajom narcisa želi podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva. Hrvatska je u vrhu europskih država po smrtnosti od raka dojke, a bolest je sve češća i u mlađih žena. Svake godine od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih oko 900, pri čemu su najugroženije žene u dobi između 50 i 69 godina.

Europa Donna Hrvatska – Hrvatski forum protiv raka dojke već 21. godinu zaredom obilježava „Dan narcisa” – dan posvećen oboljelim ženama od raka dojke. Ovaj dan obilježava se u sklopu kampanje “Darujmo ružičasti život”, a kupnjom narcisa u ovu hvalevrijednu akciju moći će se sutra na Korzu uključiti i sve Glinjanke i Glinjani.
Cilj akcije je donošenje Nacionalnog programa za liječenje u specijaliziranim centrima, a prodajom narcisa prikupljaju se sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje kojim bi žene bile ozračene samo jednom, i to za vrijeme operacije. Brojnim gradovima u Hrvatskoj u ovoj plemenitoj akciji pridružit će se i Glina, gdje će se Dan narcisa održati sutra od 9 do 12 sati na glinskom Korzu. Sve se odvija u organizaciji Zajednice žena Katarina Zrinski Glina, a svojim dolaskom podržat će ih župan Ivo Žinić te gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Podići svijest o raku dojke, opakoj bolesti od koje obolijeva svaka osma žena u Hrvatskoj, cilj je obilježavanja Dana narcisa u čitavoj Hrvatskoj, pa tako i u Glini, kaže predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Glina i zamjenica glinskog gradonačelnika doktorica Sanja Štingl – Vlašić.


Od raka dojke danas obolijevaju sve dobne skupine žena.

Kupnjom aparata za intraoperativno zračenje ženama bi bilo olakšano dugotrajno i mukotrpno liječenje.

Hrvatska je u vrhu smrtnosti žena od raka dojke. Kako podići svijest o ovoj opakoj bolesti i kako potaknuti prevenciju?

Zato su akcije poput Dana narcisa itekako potrebne i dobrodošle, a svoj doprinos ranom otkrivanju i kvalitetnijem liječenju raka dojke kupnjom narcise sutra na glinskom Korzu od 9 do 12 sati možete dati i vi, zato dođite i podržite ovu hvalevrijednu akciju.

Prethodni članakPozdrav proljeću djece Dječjeg vrtića Bubamara iz Gline
Sljedeći članakBučica – godišnjica smrti vlč. Stjepana Vuksana