Donje Jame jučer slavile dan sela i blagdan Sv. Ane

Donje Jame već dvanajstu godinu za redom organizira okupljanje ratom raseljenih mještana, prisjećanje i odavanje počasti sumještanima, braniteljima i civilima, poginulim u Domovinskom ratu te proslavlja blagdan Sv. Ane i Dana sela.

Ovogodišnja proslava održana je u nedjelju, 31. Srpnja, a osim mještana na proslavu u Donje jame stigli su i brojni gosti i uzvanici. Naselje je u Domovinskom ratu bilo okupirano, na samoj crti razgraničenja dviju sukobljenih strana pa je rat u njemu ostavio posljedice. Kuće i gospodarski objekti su devastirani, a stanovništvo raseljeno dok je 19 mještana i smrtno stradalo.

VEZANE VIJESTI
Zavičajno društvo “Ušće Gline” poziva vas na obilježavanje dana sela Donje Jame

Uz potporu obitelji stradalih, Zavičajno društvo „Ušće Gline“ je prije pet godina podignulo kapelicu posvećenu njihovoj nebeskoj zaštitnici te spomenik mještanima poginulim u Domovinskom ratu. U sklopu proslave Dana sela služena je Sveta misa koju je predvodio župnik Ivica Mađer, a pjesmom su je uveličali župni zbor iz Gline . Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju stradalim mještanima Donjih Jama.

VEZANE VIJESTI
Otkriveno spomen obilježje u Donjim Jamama

U ime Sisačko – moslavačke županije vijenac je položilo i zapalilo svijeću župan Ivo Žinić, izaslanstvo Grada Gline predvodio je gradonačelnik Stjepam Kostanjević i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Grudenić, a počast poginulima odali su i brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, , članovi obitelji stradalih te mještani.

Obraćajući se prisutnima župan Ivo Žinić, gradonačelnik Kostanjević i i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Grudenić naglasili su važnost ovakvih okupljanja, druženja i čuvanja uspomene na poginule te odavanja počasti njihovoj žrtvi.

VEZANE VIJESTI
Dovršeno kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Prethodni članakGlina: Komemorativni skup – sjećanje na zločin iz prvih dana kolovoza 1941. godine.
Sljedeći članakGromovi, Ose i 20. Domobranska pukovnija dobivaju svoje ulice u Glini