Donje Jame jučer slavile dan sela i blagdan Sv. Ane

Donje Jame već dvanajstu godinu za redom organizira okupljanje ratom raseljenih mještana, prisjećanje i odavanje počasti sumještanima, braniteljima i civilima, poginulim u Domovinskom ratu te proslavlja blagdan Sv. Ane i Dana sela.

Ovogodišnja proslava održana je u nedjelju, 31. Srpnja, a osim mještana na proslavu u Donje jame stigli su i brojni gosti i uzvanici. Naselje je u Domovinskom ratu bilo okupirano, na samoj crti razgraničenja dviju sukobljenih strana pa je rat u njemu ostavio posljedice. Kuće i gospodarski objekti su devastirani, a stanovništvo raseljeno dok je 19 mještana i smrtno stradalo.

VEZANE VIJESTI
Otkriveno spomen obilježje u Donjim Jamama

Uz potporu obitelji stradalih, Zavičajno društvo „Ušće Gline“ je prije pet godina podignulo kapelicu posvećenu njihovoj nebeskoj zaštitnici te spomenik mještanima poginulim u Domovinskom ratu. U sklopu proslave Dana sela služena je Sveta misa koju je predvodio župnik Ivica Mađer, a pjesmom su je uveličali župni zbor iz Gline . Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju stradalim mještanima Donjih Jama.

VEZANE VIJESTI
Zavičajno društvo “Ušće Gline” poziva vas na obilježavanje dana sela Donje Jame

U ime Sisačko – moslavačke županije vijenac je položilo i zapalilo svijeću župan Ivo Žinić, izaslanstvo Grada Gline predvodio je gradonačelnik Stjepam Kostanjević i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Grudenić, a počast poginulima odali su i brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, , članovi obitelji stradalih te mještani.

Obraćajući se prisutnima župan Ivo Žinić, gradonačelnik Kostanjević i i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Grudenić naglasili su važnost ovakvih okupljanja, druženja i čuvanja uspomene na poginule te odavanja počasti njihovoj žrtvi.

VEZANE VIJESTI
Dovršeno kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Prethodni članakGlina: Komemorativni skup – sjećanje na zločin iz prvih dana kolovoza 1941. godine.
Sljedeći članakGromovi, Ose i 20. Domobranska pukovnija dobivaju svoje ulice u Glini