Defibrilator postavljen u Osnovnoj školi Glina

Sisačko-moslavačka županija opremila škole defibrilatorima radi povećanja sigurnosti učenika i sportaša

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Sisačko-moslavačka županija nabavila je defibrilatore za pet sportskih dvorana osnovnih i srednjih škola, uključujući Osnovnu školu Glina, gdje su uređaji već isporučeni i održana je edukacija za zaposlenike.

Defibrilatori su dostavljeni Industrijsko-obrtničkoj školi Sisak, Osnovnoj školi Glina, Srednjoj školi Tina Ujevića Kutina, Osnovnoj školi Zorke Sever Popovača i Srednjoj školi Novska. U Osnovnoj školi Glina, ravnatelj Zoran Kirinčić ističe kako je uređaj jednostavan za korištenje i dostupan u svakom trenutku, smješten kraj kabineta školske sportske dvorane.

Prema statistici, u Hrvatskoj godišnje umre oko 9000 ljudi od iznenadnog srčanog zastoja, no brzom intervencijom stopa mortaliteta može se značajno smanjiti. Poznavanje vještina vanjske masaže srca, umjetnog disanja i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora (AED) iznimno je važno.

I ravnatelj Osnovne škole Glina Zoran Kirinčić prošao je potrebnu edukaciju kao i većina zaposlenika škole te također ističe kako je uređaj jednostavan za korištenje.

„Tijekom edukacije naučili smo rukovati s defibrilatorom koji vas vodi korak po korak što sve morate učiniti u slučaju da se nekome dogodi srčani zastoj. Uređaj se nalazi kraj kabineta naše školske sportske dvorane i dostupan je u svakome trenutku, iako se nadam da ga nećemo morati koristiti. Ovo je jako važna stvar, pogotovo kod nas u sportskoj dvorani koja se stalno koristi i koja je stalno u pogonu“, rekao je Kirinčić.

Tijekom edukacije, zaposlenici Osnovne škole Glina naučili su rukovati defibrilatorom koji ih vodi korak po korak kroz postupak oživljavanja.

Ravnatelji škola smatraju kako je korisno imati defibrilator u školskoj sportskoj dvorani. Nikolina Fijačko Filipović, ravnateljica Srednje škole Novska, naglašava važnost uređaja koji je postavljen u njihovoj školskoj sportskoj dvorani, jedinoj gradskoj dvorani koja okuplja velik broj ljudi, posebno učenika i sportaša.

Cilj je Sisačko-moslavačke županije postaviti defibrilatore u sve škole na području županije. Vrijednost pet defibrilatora iznosi 8.750,00 EUR s PDV-om, a uređaji, koji mogu nekome spasiti život, su prijenosni i daju glasovne upute prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života. Uređaj analizira ritam srca i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, vodeći korisnika kroz cijeli postupak oživljavanja.

Ovo je značajan korak prema povećanju sigurnosti učenika i sportaša, osiguravajući brz i jednostavan pristup uređaju u slučaju srčanog zastoja.

 

Izvor: Sisačko-moslavačka županija

Prethodni članakMađar nadrogiran zaustavljen u vožnji kombija
Sljedeći članakSvečana proslava Dana sela Hađer; obnova Društvenog doma trenutno najvažniji projekt obnove