Borba protiv koronavirusa u Domu za starije osobe Glina

Ravnateljica Renata Tominović-Ceković o stanju u Domu za starije Glina

Foto: Facebook Dom za starije Glina

U Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj proboja koronavirusa u domove za starije ponajprije zahvaljujući strogim mjerama koje se provode već više od mjesec i pol dana.

Foto: Facebook Dom za starije Glina

O stanju u glinskom domu umirovljenika govori ravnateljica Renata Tominović-Ceković.

Dom za starije osobe Glina brine o 70-tak korisnika treće životne dobi, a borba s koronavirusom započela je i prije pojave prvog slučaja zaraze u zemlji.

“U koordinaciji i komunikaciji s nadležnim stožerom civilne zaštite, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Dom smo trenutno zatvorili na način da korisnici ne mogu napuštati ustanovu. Zabranili smo i posjete obitelji i stranaka, međutim, ono što je najvažnije da našim korisnicima ništa ne nedostaje, trudimo se da trenutno stanje uopće ne osjete.

Tako su se naši djelatnici organizirali oko dostave potrebnih namirnica iz trgovine za korisnike. Opskrbljeni smo sa svim potrebnim stvarima, tj. na raspolaganju im je usluga u punom opsegu, kao i do sada”, naglasila je ravnateljica Renata Tominović-Ceković i dodala kako su na snazi posebne mjere i za 30 djelatnika.

Foto: Facebook Dom za starije Glina

„Opće mjere prevencije u Domu za starije osobe Glina se pored redovitih mjera i mjera propisanih Pravilnikom o sprečavanju infekcija provode i slijedeće precizne mjere zaštite i prevencije, a to su da smo nabavili toplomjere i mjerimo tjelesnu temperaturu djelatnika pri dolasku na radna mjesta, postavili smo upozoravajuće plakate po svim kritičnim mjestima u Domu za prekršitelje preporučenih mjera izbjegavanja socijalnih kontakata, postavili službene plakate HZJZ i Crvenoga križa o higijeni ruku i općim mjerama zaštite od širenja kapljičnih infekcija po svim zajedničkim sanitarnim čvorovima i vidljivim mjestima, redovito provjetravamo prostorije (najmanje 2x dnevno), postavili smo potrebne držače papirnatih ubrusa po svim zajedničkim sanitarnim čvorovima kao i posuda sa tekućim sapunom, organizirali veću nabavku medicinskih i nemedicinskih potrepština, uspostavili opće mjere čišćenja i dezinfekcije sukladno utvrđenom planu čišćenja uz strogo vođenje evidencije, postavili manualne raspršivače antiseptika po svim ulazima te dezinfekcijske otirača za obuću na ulazima u Dom.

Svakodnevno postoje višekratni poticaji koordinatora za zaštitu od epidemije bolesti COVID-19 Doma i uvijek opetovani podsjetnici o potrebi pridržavanja svih mjera prevencije. Također smo donijeli smo odluku o postupanju u vezi zajedničkih poslova sa mrtvozornikom u cilju minimaliziranja potrebnog vremena i prostora za njegov rad kao i Protokol za postupanju u kriznoj situaciji sumnje na zarazu.

Svi zaposlenici prošli su edukaciju o koronavirusu i podijeljeni su sukladno ranijim uputama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u timove i smjene. Između smjena provodimo dezinfekciju, dakle mjere koje na kraju imaju jedan jedini cilj: sprječavanje proboja virusa i scenarija koji se dogodio u sličnim ustanovama diljem Italije, Španjolske i Francuske i Njemačke”, zaključila je ravnateljica Renata Tominović-Ceković.

Prethodni članakSTOŽER CIVILNE ZAŠTITE Pridržavajte se uputa Nacionalnog stožera
Sljedeći članakU petak akcija darivanja krvi