Blagdan je sv. Antuna pustinjaka, mještani slave Jantolovo

Blagdan je svetog Antuna pustinjaka, katolički vjernici ovog sveca štuju iz brojnih razloga.

Malo je svetaca u katoličkoj Crkvi, po kojima je Bog tvorio tolika i tako izvanredna čuda kao što je tvorio po sv. Antunu i na njegov zagovor. Kako prenosi Wikipedia Sv. Antun proživio je svoju mladost u Portugalu i nije se bavio učenjem jezika.

Ipak je u svojim propovijedima tako lijepo govorio talijanski i francuski te se činilo, da je te jezike učio od mladosti. Jedna gospođa jednom je željela slušati propovijedi sv. Antuna, ali joj to nije dozvolio njen suprug. Ona je otišla na gornji kat na prozor i tu je posve jasno čula propovijed, iako je sv. Antun propovijedao cijeli sat daleko.

VEZANE VIJESTI
Zimsko Jantolovo u Dvorišću

Kad je to kazala svome mužu i on se svojim ušima o tome osvjedočio, obrati se i rado je slušao riječ Božju. Brojne crkve u Hrvata nose ime svetog Antuna, u Dvorišću kraj Gline na brdu stoji kapelica koja nosi ime ovog sveca.

Jantolovo, kako blagdan svog sveca zaštitnika ovdje nazivaju, slavi se i jednim davnim, no do dan danas sačuvanim običajem. Naime, nakon misnog slavlja, tradicionalno se održava licitacija.

VEZANE VIJESTI
VIDEO – 350 godina od prvog spomena i 20 godina od obnove kapele sv. Jantola

Mještani, vjernici, donose darove u naturi koji se potom daju na dražbu i prodaju. Tako su se na licitacijskom stolu našli bunceki, plećke, šunkice, kobasice, jaja, sirevi… donosimo priču iz 2016. godine

Ove nedjelje Jantolovo se u Dvorišću proslavlja svetom misom koja će biti služena u 11 sati u kapeli Sv. Antuna Pustinjaka koja je sagrađena davne 1663. godine. U Domovinskom ratu teško je stradala od srpskog okupatora. Ponovno je obnovljena, svečano blagoslovljena i otvorena na Petrovo 1997. godine.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Uz polaganje svijeća obilježeno Antunovo u Gornjoj Bučici

 

Prethodni članakU Gvozdanskom obilježena 445. godišnjica herojske obrane hrvatskih ognjišta
Sljedeći članakFOTO U Gornjem Viduševcu sinoć došlo do dva nova klizišta