26. obljetnica početka Domovinskog rata u Glini – svečani program u Hrvatskom domu

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, u Glini je u ponedjeljak, 26. lipnja svečano obilježena 26. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na prostoru Gline.

Glina se 26. lipnja sjeća napada na Policijsku postaju od strane srpskog agresora kojim je na području Banovine počeo Domovinski rat. Samo dan nakon što je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, u ranu zoru 26. lipnja 1991. godine, oko 4 sata i 20 minuta, Glinom su odjeknuli prvi pucnjevi. Pobunjeni Srbi, potpomognuti JNA, napali su Policijsku postaju Glina. Iako u okruženju, hrvatski policajci aktivnog i pričuvnog sastava glinske policijske postaje pružali su snažan otpor puna 4 sata.  5 ih je ranjeno, a oko 5 sati 45 minuta smrtonosnim hicem iz snajpera pogođen je 20 – godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom.  Kako u napadu dobro uvježbanih i naoružanih pobunjenih Srba ne bi svi poginuli, 16 hrvatskih policajaca dobilo je zapovijed da se predaju nakon čega su odvedeni u zatvor u Knin u kojemu su 50 dana, do razmjene, bili zarobljeni, mučeni i zlostavljani. Zahvaljujući snažnom otporu hrabrih glinskih policajaca kojima su u pomoć stigli i pripadnici ATJ Lučko, a prilikom čega su tri pripadnika te jedinice i ranjena, tek mjesec dana nakon tog prvog napada, Srbi su uz pomoć JNA izveli opći napad i preuzeli kontrolu nad policijskom postajom i gradom te je Glina okupirana.

VEZANE VIJESTI
Do Božića glinska sportska dvorana trebala bi biti dovršena

Program obilježavanja 26. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na području Gline i ove se godine odvijao u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline te pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora. Program je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob prvog poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac, nakon čega su položeni vijenci i upaljene svijeće i ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na Trgu bana Josipa Jelačića.

VEZANE VIJESTI
Pokupsko – proslavljen Dan općine i blagdan Velike Gospe

U Župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini sisački biskup mons. Vlado Košić služio je je Svetu misu za Domovinu, a potom je upriličen svečani program u Hrvatskom domu kojemu je nazočila obitelj Tomislava Roma, branitelji i invalidi Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević sa svojim zamjenicima i izaslanstvo Gradskog vijeća Grada Gline, pripadnici policije i vojske, general u miru Mladen Markač, predstavnici svećenstva na čelu s biskupom Košićem, predstavnici državnih i gradskih ustanova, političkih stranaka te brojni građani Gline.

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević prisjetio se tog kobnog 26. lipnja 1991. godine.


Izaslanik ministra unutarnjih poslova na svečanosti obilježavanja 26. obljetnice početka Domovinskog rata u Glini bio je dr. Josip Mihaljević, ujedno i sudionik tog vremena.

VEZANE VIJESTI
Branitelji Sisačko-moslavačke županije liječeni od PTSP-a u berbi graha

Ako smo tada imali snage za obranu i stvaranje naše države, onda danas moramo svi zajedno imati snage za izgradnju Hrvatske kao zemlje blagostanja, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministru Medvedu na dolasku u Glinu i na svemu što čini za hrvatske branitelje zahvalili su i gradonačelnik Kostanjević te župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji je bio i osobni izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Njihova žrtva zalog je za budućnost, a pogotovo za mlade, istaknuo je Žinić.

Žinić je naglasio kako je dužnost svih nas zajedno učiniti Glinu i ovu zemlju još boljim i kvalitetnijim mjestom za život jer upravo su o takvoj Glini i takvoj Hrvatskoj sanjali hrabri hrvatski ratnici tih devedesetih godina.

Prethodni članakVIDEO – Zvoni zvono na kapeli Bezgrešnog Srca Marijina u Gornjem Taborištu
Sljedeći članak“Naučimo o toleranciji zajedno” – zajednički projekt Udruge Lutum, SŠ Glina i DV Bubamara