“Znanjem protiv raka dojke”

U Glini održano zanimljivo predavanje radi educiranja žena, na kojemu su gosti predavači bili eminentni zdravstveni djelatnici

U sklopu Ružičastog listopada u Glini u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa održano je predavanje “Znanjem protiv raka dojke”. Predočiti ženama važnost samopregleda i odlaska na mamografiju kada za to dođe vrijeme glavni su ciljevi i ovog predavanja čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa, potvrdila je ravnateljica Alberta Cestarić: “Imali smo tu čast da nas posjeti dr. Vesna Ramljak koja je sa svojim zanimljivim predavanjem vjerujem potaknula žene na samopregled i odlazak liječniku i tako osvjestila na preventivu kod raka dojke. Ovo je završetak Ružičastog listopada u Glini. Kroz listopad su djelatnici Crvenog križa i Doma zdravlja nosili ružičaste majice, imali smo ružičastu vrpcu u suradnji sa Srednjom školom Glina i vozili smo naše korisnice na mamografski pregled u Petrinju te u Glinu, kada je mamograf došao kod nas.”

VEZANE VIJESTI
“Rano otkriveni rak je i izlječiv rak” – Održana tribina o raku dojke u Glini

Partneri u Projektu su Sisačko-moslavačka županija i Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanje Štingl-Vlašić. Upravo je zdravstvenim djelatnicima cilj da neprekidno motiviraju pacijente za brigu o svom zdravlju, potvrdila je dr. Štingl-Vlašić: “One same mogu najbolje pregledati svoje dojke i posumnjati u tom slučaju da nešto u redu i to ih mora dovesti do nas liječnika. Da bi one to znale, moraju biti educirane. U ovom Projektu smo počeli skupljati donacije za kupnju modela za samopregled dojki kako bismo imali na čemu učiti žene kako se to radi.”

Voditeljica Službe za epidemiologiju sisačkog Zavoda za javno zdravstvo Sonja Pajtlar svjesna je da je ženama iz ruralnih sredina komplicirano ići na preglede u Petrinju ili dalje: “Mi smo svih tih godina uz financijsku potporu Sisačko-moslavačke županije organizirali dolazak mobilnog mamografa. Na taj način smo omogućili ženama da se ipak uspiju posnimiti.”

VEZANE VIJESTI
Ružičasta boja preplavila grad

Da bi Program bio uspješan, odaziv žena bi trebao biti 80%, no na području Sisačko-moslavačke županije odaziv je daleko manji pa čak i u opadanju, zaključila je Pajtlar te pozvala žene da se odazovu na pregled kada dobiju poziv. Predsjednica Europa Donne Hrvatska doc.dr.sc. Vesna Ramljak, prim.dr.med. istaknula je da prvi puta imamo pad broja umrlih od ove pošasti: “Vjerojatno sa svim aktivnostima i nacionalnim preventivnim programima te trudom malih sredina kao što je Glina je ipak urodilo plodom da smo počeli loviti karcinome koji su manji i koji su u 90% slučajeva izlječivi. I terapija je sve bolja i bolja, jako fokusirana na pacijenta i pacijent je u fokusu svega.”

VEZANE VIJESTI
Predavanje za kraj Ružičastog listopada

Svoju podršku Programu i sugrađankama došao je dati i gradonačelnik Stjepan Kostanjević: “Na nama je da pozovemo naše sugrađanke da obave pregled, a Grad Glina će sudjelovati u akciji donacija za kupnju modela gdje će se sugrađanke naučiti same otkriti ako im nešto sa zdravljem nije u redu.”

Kostanjević je zahvalio organizatorima na provedbi ovakvih akcija i što na terenu sugrađanima pružaju mogućnost dolaska do mjesta obavljanja pregleda.

Prethodni članakGLINA Ove subote dječja smotra folklora „Mi smo djeca vesela“
Sljedeći članakKickboxing klub Glina vratio se kući sa 10 medalja