VIDEO – Znanjem i iskustvom do nove pobjede

U živopisnom i selu bogatom običajima i tradicijom, u Marinbrodu kod Gline, održana je jubilarna 15. Marinbrodska Kobasijada. I ove su je godine zajedničkim snagama organizirali već provjereno dobri domaćini Zavičajni klub Marinbrod i Brodarice, žene Marinbroda.

Na ovogodišnju Kobasijadu bilo je prijavljeno 48 uzoraka domaćih kobasica od isključivo svinjskog mesa, a dozvoljeni začini bili su sol, češnjak i paprika. “Neka se nitko ne ljuti, ali kobasice s Banovine su najbolje kobasice na području Hrvatske. Imaju dugu tradiciju koju smo uspjeli prenijeti i na mlade, a želja nam je ovdje u Marinbrodu da kobasica s Banovine postane brend”, rekao je predsjednik Zavičajnog kluba Marinbrod Ivo Žinić s kojim je razgovarala naša Jasna Štajcar.


Na koji način je Ocjenjivački sud vrednovao uzorke kobasica, otkrio nam je prof. dr. Romano Božac, predsjednik Ocjenjivačkog suda.

Najbolje kobasice na Kobasijadi nagrađene su brončanom, srebrnom i zlatnom sabljom, dok je pobjednička kobasica dobila priznanje “banska sablja”, a njen vlasnik ove godine je Vlado Babić koji, za razliku od većine, svoje kobasice suši u pušnici, a ne na tavanu.

Već godinama na Marinbrodskoj kobasijadi sudjeluje i Željko Žinić iz Marinbroda. Osim što je redovni natjecatelj, na proteklim kobasijadama bio je i član Ocjenjivačkog suda. Smatra da je najbitnije za dobru kobasicu njeno kvalitetno sušenje.

Od samih početaka na Marinbrodskoj kobasijadi uspješno sudjeluje i Ivica Škrljac iz Prekope koji kaže kako bez dima nema dobre kobasice, a suši ih na tavanu.

Iskustvo i znanje u pripremi domaćih kobasica, druženje i jedna prava domaća fešta Kobasijadu u Marinbrodu učinili su poznatom i izvan Gline, a Grad Glina podržava sve manifestacije koje promiču narodne običaje i kulinarsku tradiciju glinskog kraja, kaže gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

A u tom narednom periodu, kako smo imali priliku čuti, najveća želja organizatora je da kobasica s Banovine postane brend. Kvalitetu i sposobne proizvođače ima, a kada je riječ o duljini tradicije pripreme kobasica na ovom području, dovoljno je reći da je čak ban Josip Jelačić, kao stanovnik Gline, uživao u njenom okusu u dalekom 19. stoljeću.

 

Prethodni članakVIDEO – Počeli radovi na dječjem igralištu u Glini
Sljedeći članakVIDEO – Novo krovište na Vatrogasnom domu u Gornjem Taborištu