VIDEO Vincekovo na Banovini: Tradicionalno obilježavanje u Gornjem Viduševcu

U vinogradima diljem i širom Lijepe naše proteklog vikenda slavilo se Vincekovo!!!

U subotu, 20. siječnja 2024. godine, Gornji Viduševec pokraj Gline bio je središte tradicionalnog obilježavanja Vincekova, prvog vinogradarskog blagdana ove godine. Ova poznata vinogradarska fešta na Banovini održana je zahvaljujući entuzijazmu i organizaciji Udruge vinogradara, vinara i voćara grada Gline “Vinska mušica”.

Središnje događanje odvijalo se na imanju obitelji Mihalić u vinogradu Gradišće, gdje su se okupili vinari i voćari grada Gline, kao i prijatelji Udruge. Ova manifestacija nije samo prilika za druženje, već i štovanje starih običaja vezanih uz vinogradarstvo.

VEZANE VIJESTI
VIDEO – KUU Viduševac održala prvu ovogodišnju Skupštinu

Poseban dio ceremonije predvodio je vinski biskup Branko Cerjak, a blagoslov prvim vinogradarskim radovima u 2024. godini dao je velečasni Nikola Majcen, župnik u župi Svetog Franje Ksaverskog u Viduševcu. Ovaj događaj simbolizira početak vinogradarske godine i od velike je važnosti za lokalnu zajednicu.

Vincekovo na Banovini postalo je prepoznatljiv događaj koji oslikava bogatu kulturu i tradiciju hrvatskog puka, posebno ističući važnost vinogradarstva i zajedništva.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Sutra se obilježava Vincekovo, početak nove sezone rada u vinogradima

Prethodni članakDrugi turnir prijatelja Košarkaškog kluba Glina
Sljedeći članakNa glinskom korzu obilježen Dan mimoza