VIDEO – Uskoro Dom za starije i nemoćne osobe u Glini

Novoizgrađeni i trenutno najmoderniji dom takve vrste u Hrvatskoj, Dom za starije i nemoćne osobe u Glini, oko 20. svibnja trebao bi biti predan Sisačko-moslavačkoj županiji na upravljanje. Ima smještajni kapacitet za 75 osoba, a u njemu bi svoje radno mjesto trebalo naći 30 ljudi. Dom su u četvrtak, 4. svibnja obišli predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Razvojne banke Vijeća Europe, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline te izvođači radova.

Prenamjena “Stare bolnice” u Glini u Dom za starije i nemoćne osobe počela je u rujnu 2015. godine. Riječ je o zajedničkom projektu Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Razvojne banke Vijeća Europe, a vijećnici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije u srpnju prošle godine jednoglasno su donijeli Odluku o osnivanju Doma za starije i nemoćne osobe Glina, kojom Sisačko-moslavačka županija postaje osnivač i vlasnik ove ustanove.

VEZANE VIJESTI
Premijera filma “Huda jama-strogo čuvana tajna” izazvala veliki interes glinske publike

Dom ima smještajni kapacitet za 75 osoba, a u njemu će se obavljati djelatnosti pružanja socijalnih usluga i to smještaja, prehrane, brige o zdravlju, njege, socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije i aktivnog provođenja vremena, kao i usluga poludnevnog i cjelodnevnog boravka te pomoći i njege u kući starijim i nemoćnim osobama.

Ovaj novoizgrađeni i trenutno najmoderniji dom takve vrste u Hrvatskoj obišli su predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Razvojne banke Vijeća Europe, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline te izvođači radova.

VEZANE VIJESTI
Pučka pravobraniteljica u posjetu Glini

Dom za starije i nemoćne u Glini zamišljen je kao trajno rješenje za zbrinjavanje osoba u statusu izbjeglica, povratnika i prognanika koji se trenutno nalaze u objektima organiziranog smještaja, a koji zbog promjena u zdravstvenom stanju i visoke životne dobi nisu sposobni za samostalan život, no u njega će, po potrebi, biti smještene i druge osobe starije životne dobi.  Objekt je gotovo u potpunosti završen, ostali su još samo sitni radovi, rekao je prilikom obilaska župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.


Inicijatori projekta, čija je ukupna vrijednost 24 milijuna kuna + PDV, su Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Razvojna banka Vijeća Europe, rekao nam je predstojnik državnog ureda Nikola Mažar.

VEZANE VIJESTI
Za radove vanjskog uređenja glinskog Dječjeg vrtića Bubamara osigurano 450.000 kuna

Zbog iznimne potrebe za smještajnim kapacitetima za starije i nemoćne osobe, ovaj objekt velika je vrijednost za Sisačko-moslavačku županiju, a zbog zapošljavanja 30 ljudi, ima i veliku vrijednost za Grad Glinu, kaže nam gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

 

Ponovimo, tehnički pregled Doma za starije i nemoćne osobe u Glini obavit će se 12. svibnja, dok bi dom Sisačko-moslavačkoj županiji trebao biti predan oko 20. svibnja.

Prethodni članakU Glini o nasilju nad ženama: “Nemojmo šutjeti i zatvarati oči!”
Sljedeći članakZavičajni klub Skela aktivno radi i okuplja stanovništvo