VIDEO – Uskoro Dom za starije i nemoćne osobe u Glini

Novoizgrađeni i trenutno najmoderniji dom takve vrste u Hrvatskoj, Dom za starije i nemoćne osobe u Glini, oko 20. svibnja trebao bi biti predan Sisačko-moslavačkoj županiji na upravljanje. Ima smještajni kapacitet za 75 osoba, a u njemu bi svoje radno mjesto trebalo naći 30 ljudi. Dom su u četvrtak, 4. svibnja obišli predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Razvojne banke Vijeća Europe, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline te izvođači radova.

Prenamjena “Stare bolnice” u Glini u Dom za starije i nemoćne osobe počela je u rujnu 2015. godine. Riječ je o zajedničkom projektu Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Razvojne banke Vijeća Europe, a vijećnici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije u srpnju prošle godine jednoglasno su donijeli Odluku o osnivanju Doma za starije i nemoćne osobe Glina, kojom Sisačko-moslavačka županija postaje osnivač i vlasnik ove ustanove.

Dom ima smještajni kapacitet za 75 osoba, a u njemu će se obavljati djelatnosti pružanja socijalnih usluga i to smještaja, prehrane, brige o zdravlju, njege, socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije i aktivnog provođenja vremena, kao i usluga poludnevnog i cjelodnevnog boravka te pomoći i njege u kući starijim i nemoćnim osobama.

Ovaj novoizgrađeni i trenutno najmoderniji dom takve vrste u Hrvatskoj obišli su predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Razvojne banke Vijeća Europe, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline te izvođači radova.

Dom za starije i nemoćne u Glini zamišljen je kao trajno rješenje za zbrinjavanje osoba u statusu izbjeglica, povratnika i prognanika koji se trenutno nalaze u objektima organiziranog smještaja, a koji zbog promjena u zdravstvenom stanju i visoke životne dobi nisu sposobni za samostalan život, no u njega će, po potrebi, biti smještene i druge osobe starije životne dobi.  Objekt je gotovo u potpunosti završen, ostali su još samo sitni radovi, rekao je prilikom obilaska župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.


Inicijatori projekta, čija je ukupna vrijednost 24 milijuna kuna + PDV, su Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Razvojna banka Vijeća Europe, rekao nam je predstojnik državnog ureda Nikola Mažar.

Zbog iznimne potrebe za smještajnim kapacitetima za starije i nemoćne osobe, ovaj objekt velika je vrijednost za Sisačko-moslavačku županiju, a zbog zapošljavanja 30 ljudi, ima i veliku vrijednost za Grad Glinu, kaže nam gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

 

Ponovimo, tehnički pregled Doma za starije i nemoćne osobe u Glini obavit će se 12. svibnja, dok bi dom Sisačko-moslavačkoj županiji trebao biti predan oko 20. svibnja.

Prethodni članakU Glini o nasilju nad ženama: “Nemojmo šutjeti i zatvarati oči!”
Sljedeći članakZavičajni klub Skela aktivno radi i okuplja stanovništvo