VIDEO U Banskom Grabovcu obilježena 81. godišnjica prve partizanske oružane akcije

Jedan od najvažnijih ustanaka na području Hrvatske

U Banskom Grabovcu u subotu, 23. srpnja obilježena je 81. godišnjica prve partizanske oružane akcije na području glinskog kotara. Nakon kratke molitve položeni su vijenci podno spomenika, a potom je održana komemoracija.

Na komemoraciji se prisjetilo tragične sudbine 1.285 žrtava koje su stradale 25. i 26. srpnja 1941. kao žrtve ustaške NDH, kao i jednog od najvažnijih partizanskih ustanaka na cijelom području Hrvatske.

Zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Mirjana Olujić podsjetila je da je Sisačko-moslavačka županija oduvijek baštinila i uvažavala antifašizam kao važnu tekovinu na kojoj počiva država u kojoj živimo:

„Ovdje smo da odamo počast žrtvama, ali i osjetimo ponos na one ljude koji su imali hrabrosti i snage da podignu ustanak i odupru se neprijatelju koji je bio daleko brojniji. Osjećaj tuge je onaj kada znamo da su mnoge nevine žrtve platile taj osjećaj ponosa i snage.“

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga istaknula je kako je bila u Banskom Grabovcu kako bi obilježili početak ustanka protiv ustaške NDH, ali i prisjetili se brojnih žrtava koje je Banovina dala u II. svjetskom ratu:

„U ljeto 1941. ustaški teror bio je u punom zamahu. Logori poput Jadovnog djelovači su kao tvornice smrti za tisuće ljudi. Zločinačka ideja iza ovih postupaka bilo je potpuno zatiranje Srba, Roma, Židova, njihove kulture, povijesti i vjere. Ali otpor prema zlu nije stao, već ke jačao i na kraju i pobijedio.“

Šimpraga je poručila da će učiniti sve da se saniraju posljedice razornog potresa koji je pogodio Banovinu te da se kroz ciljane programe i mjere stvore preduvjete za povratak ljudi, ali i gospodarski i društveni razvoj.

“Ovdje smo i kako bi se suprotstavili svim revizionistima koji niječu zločinački karakter NDH i tome nasuprot hrabri partizanski otpor. Brezovica, Banski Grabovac i Srb su zajednička borba i otpor srpskog i hrvatskog naroda, to je istina na koju moramo stalno podsjećati”, poručio je predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin.

 

Prethodni članakGORNJI VIDUŠEVAC Vozač napuhao 3,14 promila
Sljedeći članakVIDEO OPG-u u Roviškoj doniran montažni objekt