VIDEO Glinski mališani poslali poruku: “Mama, budi zdrava!”

Poruka svim ženama da brinu o svome zdravlju

Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, djeca školske dobi širom Hrvatske i ove godine poručuju: „Mama, budi zdrava“.

Poruka Mama, budi zdrava poslana je iz Gline.

U organizaciji Srednje škole Glina i Osnovne škole Glina u suradnji s Udrugom Sv. Agata Glina poslane su motivirajuće poruke za sve majke školske djece, posebno one koje su proteklih mjeseci zanemarile svoje zdravlje. Ravnateljica OŠ Glina Robertina Štajdohar izrazila je zadovoljstvo što je Udruga Sve za nju odabrala ovu školu:

To samo znači da jako dobro obilježavamo Ružičasti listopad svake godine. Doista se trudimo zbog svojih majki, baka… U osnovnoj školi je najviše djelatnica. Imamo gotovo 500 učenika! Svi ti učenici imaju mame, bake, tetke, strine i zbog preventive moramo se truditi da spasimo svoje žene na vrijeme, da odrade prevenciju na vrijeme. Zato smo sretna da će sva naša djeca odnijeti letke svojim majkama i reći mama, budi zdrava. Onda će negdje ostati ženama u glavi da moraju se pregledati, otići na vrijeme, možda će se ta bolest spriječiti.”

Glavna tajnica Udruge Sve za nju Ljiljana Vukota podsjetila je da je ove godine petogodišnjica obilježavanja u Glini:

Nazvala je dr. Sanja Štingl-Vlašić prije pet godina i pitala što radim u listopadu. Tad mi je palo na pamet da bismo mogli raditi nešto s lecima, mamama, školom… Čini nam se da je bilo korisno malo tagirati na taj osjećaj roditeljske odgovornosti prema djeci. Nadam se i mislim da nema majke koja će dobiti ovakav letak od svoga dijeteta samo tako baciti u koš za smeće. Vjerujem da će ga pročitati i ako u zadnjih godinu dana nije bila na pregledu, neka to učini ili barem napravi predbilježbu.”

Predsjednica Udruge Sv. Agata dr. Sanja Štingl-Vlašić ponosna je na sve svoje suradnice i Udrugu:

U Glini se bavimo dugi niz godina preventivom i osvješćivanjem naših žena o važnosti ranog otkrivanja raka. Svi znamo da ako se rak rano otkrije da su šanse za izlječenje daleko veće. Oformile smo se prije dvije godine, Agate su tu, provodimo niz aktivnosti kako bi se ukazalo na važnost prevencije odnosno ranog otkrivanja raka.”

Dr. Sonja Pajtlar iz ZZJZ SMŽ istaknula je da su i prije pandemije žene u niskom postotku odlazile na mamografiju:

Kako je krenulo s koronom, taj odaziv je još manji. Nažalost, za par godina to će se vidjeti u smrtnosti od raka, jer će većina tih žena doći prekasno. Brojke nam rastu kao I u Republici Hrvatskoj. Ljudi se ne pridržavaju svih mjera i ono što smo očekivali, raste nam I broj oboljelih među školskom djecom. I ovom prilikom pozivam sve koji se nisu cijepili da se cijepe.”

U Glini je tako najavljen početak nacionalnog ružičastog projekta #MamaBudiZdrava koji će se provesti u 70 škola diljem Hrvatske s ciljem podizanja svijesti o raku dojke i poticanja žena na preventivne preglede. Poruka “Mama, budi zdrava” poruka je koju će učenici prenijeti svojim majkama, ali i svim ženama, da brinu o svome zdravlju.

Prethodni članakFOTO U Glinskoj poljani odana je počast žrtvama Domovinskog rata Glinske Poljane, Slane i Vratečkog
Sljedeći članakVIDEO Obilježena 30. obljetnica progona hrvatskog stanovništva s područja grada Gline