VIDEO 30. obljetnica osnivanja Samostalne čete Glina „R“ i 78. Samostalnog bataljuna

Sjećanje na slavne dane 1991. godine

30. obljetnica osnivanja Samostalne čete Glina „R“ i 78. Samostalnog bataljuna održana je u petak, 8. listopada u Korablji u Marinbrodu.

Naime, nakon pada glinske obrane i okupacije cjelokupnog glinskog prostora, nekolicina dragovoljaca okupila se 4. listopada 1991. godine kod skladišta Zagrebačke pivovare u Sisku, dok je Samostalna četa Glina R ustrojena 8. listopada 1991. godine u OŠ Galdovo pod zapovjedništvom Ive Žinića iz Marinbroda koji je na ovu tridesetu obljetnicu okupio preživjele dragovoljce i podsjetio na ratni put ove postrojbe.

VEZANE VIJESTI
Svečano otkrivanje spomen obilježja za Egona Scotlanda

U prvih 100 dana viduševačke obrane, zapovjednik oružanih snaga bio je Marko Sremić, sadašnji predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Gline, koji se i ovom prilikom osvrnuo na to vrijeme kada se stvarala Domovina.

Stjepan Žinić je u vrijeme osnivanja 78. Samostalnog bataljuna Glina bio zapovjednik mješovite minobacačke baterije, potom i zapovjednik druge domobranske bojne Glina, a još uvijek je aktivan u Hrvatskoj vojsci.

VEZANE VIJESTI
U Gornjoj Bučici obilježen Dan sjećanja na poginule branitelje i civile glinskog Pokuplja

Kako bi sve ovo imalo smisla gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković je ovom prilikom naglasio kako borba još nije prestala, ona još uvijek traje za opstanak na ovim područjima.

Na kraju ovog druženja svi su se složili kao treba što prije krenuti u izradu publikacija, kako bi mlađim naraštajima ostaviti dokument i naša svjedočanstava tog vremena.

Prethodni članakVIDEO Započelo rušenje autobusnog kolodvora
Sljedeći članakFenomenalan nastup glinskih boraca u Moslavini