Utvrđen identitet krijumčara iz Slatine Pokupske

Dovršeno kriminalističko istraživanje vezano uz krijumčarenje nezakonitih migranata u Slatini Pokupskoj

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku, dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz krijumčarenje nezakonitih migranata u Slatini Pokupskoj od 25. kolovoza ove godine, kojom prilikom je život izgubila jedna ženska osoba.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke, 44-godišnji državljanin BiH te 20-godišnji državljanin Srbije, za koje su policijski službenici utvrdili postojanje sumnje da su 25. kolovoza 2019., sudjelovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 nezakonitih migranata.
Naime, sumnja se da je prvoosumnjičeni 42-godišnji srbijanski državljanin kombi vozilom njemačkih registracijskih oznaka, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenika, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, 25. kolovoza 2019. godine došao na područje Gline, u blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom gdje je na neutvrđenom mjestu u vozilo ušlo 11 nezakonitih migranata (državljani Afganistana i Irana), koji su ranije nezakonito prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
Tijekom prevoženja nezakonitih migranata kombi vozilom u pravcu Zagreba, a s namjerom daljnjeg kretanja prema drugim državama članicama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma, prvoosumnjičenog su u mjestu Gornje Taborište, uključivanjem svjetlosnih i zvučnih signala pokušali zaustaviti policijski službenici koji su se vozilom kretali iza njega, a koji postupaju po zaštiti državne granice i sprječavanju nezakonitih migracija.
Prvoosumnjičeni nije zaustavio vozilo, već je povećao brzinu kretanja te je naglim mijenjanjem pravca kretanja i naglim kočenjem, vozilom pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo. Izlaskom iz mjesta Slatina Pokupska prvoosumnjičeni je vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi i završava nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju makadamskog puta, bez kočenja, sletio u rijeku Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu – minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene nezakonite migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć.
Policijski službenici koji su sudjelovali u potjeri ušli su u rijeku kako bi pružili pomoć nezakonitim migrantima čije živote je osumnjičeni krijumčar doveo u opasnost zbog čega je 23-godišnja državljanka Afganistana smrtno stradala utapanjem.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja nezakonitih migranata preko državne granice, kao i prijevoz istih prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.
Također, neposredno prije počinjenja kaznenog djela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije, a koje je on s namjerom pomaganja u počinjenju kaznenog djela, odmah prosljeđivao prvoosumnjičenom 42-godišnjaku.
Za trećeosumnjičenog 44-godišnjaka utvrđeno je da je pomagao u činjenju kaznenog djela prevoženja nezakonitih migranata na način da je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku omogućio korištenje kombi vozila, koje je inače u vlasništvu člana njegove obitelji.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da drugoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke počinio kazneno djelo „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ opisano u čl. 326 st.1 Kaznenog zakona, dok su osumnjičeni 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije prijavljeni za pomaganje u navedenom kaznenom djelu.
Sva trojica su, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.
Za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga, te će i protiv njega Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnijeti posebno izvješće zbog počinjenja kaznenih djela: „Teško kazneno djela protiv opće sigurnosti“ iz čl. 222 st. 2, u svezi kaznenog djela „Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“ iz čl. 215. st. 1, u stjecaju sa kaznenim djelom „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz čl. 326. st. 1 i kaznenim djelom „Prisila prema službenoj osobi“ iz čl. 314. st.1 kaznenog zakona.

Prethodni članakIZVANREDNA VIJEST Policija traga za krijumčarem, zaustavili ga u Slatini Pokupskoj s 11 migranata u kombiju
Sljedeći članakFOTOGALERIJA Održana jubilarna seoska olimpijada u Marinbrodu