Upozorenje o spaljivanju raslinja i otpada na otvorenom

S obzirom na sunčano i sušno vrijeme vatrogasci DVD-a Glina uputili su svojim sugrađanima upozorenje glede spaljivanja raslinja na otvorenome:

“Građani Grada Gline i Sisačko-moslavačke županije,

danas je prvi dan klimatološkog proljeća, a na što ukazuju i klimatološke prilike u vidu sunčanog i sušnog vremena, s iznenadnim i jakim naletima vjetra, izuzetno pogodnim za nastanak i širenje požara na otvorenom. Stoga Vas upozoravamo na slijedeće:

Zabranjeno je spaljivanje raslinja i otpada na otvorenom noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma, parkova, poljoprivrednih kultura, građevina podložnih zapaljenju i minsko-sumnjivih površina.

VEZANE VIJESTI
Ekipa koja je obavila na tisuće intervencija nakon razornog potresa, ostavili su srce na terenu i hvala im

Minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskih građevina iznosi 20 metara, a na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume može se ložiti otvorena vatra samo na posebno određenim mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreza koje određuje pravna osoba koja gospodari šumom.

Ne spaljujte istovremeno veće količine raslinja i otpada. Prostor oko površine na kojoj spaljujete očistite od zapaljivog raslinja kako bi spriječili nekontrolirano širenje požara.

VEZANE VIJESTI
DVD GLINA „Edukacija i osposobljavanje o zaštiti od poplava i sadnja zelenih nasada na plavnim područjima“

Prije spaljivanja većih količina raslinja i otpada dužni ste zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (teritorijalno nadležne javne vatrogasne postrojbe ili DVD-a).

Pripremite vodu i aparate za početno gašenje požara, a ukoliko ih nemate poslužiti će i pijesak, lopate i sl..

Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena. U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce 193, policiju 192 ili županijski centar 112 te započeti sa gašenjem.

VEZANE VIJESTI
FOTO ROVIŠKA Nastala velika materijalna šteta u požaru koji je ‘progutao’ cijelu kuću

Kazne – fizička osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se novčanom kaznom od 2 do 15 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 3 godine ovisno o posljedicama. Ukoliko požar izazove s namjerom kaznit će se novčanom kaznom od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina ovisno o posljedicama.”

Budite odgovorni.

Vaši vatrogasci

Prethodni članakSvi na Fašnik u Glinu!
Sljedeći članakGlinske odbojkašice uvjerljivo na vrhu