Upozorenje o spaljivanju raslinja i otpada na otvorenom

S obzirom na sunčano i sušno vrijeme vatrogasci DVD-a Glina uputili su svojim sugrađanima upozorenje glede spaljivanja raslinja na otvorenome:

“Građani Grada Gline i Sisačko-moslavačke županije,

danas je prvi dan klimatološkog proljeća, a na što ukazuju i klimatološke prilike u vidu sunčanog i sušnog vremena, s iznenadnim i jakim naletima vjetra, izuzetno pogodnim za nastanak i širenje požara na otvorenom. Stoga Vas upozoravamo na slijedeće:

Zabranjeno je spaljivanje raslinja i otpada na otvorenom noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma, parkova, poljoprivrednih kultura, građevina podložnih zapaljenju i minsko-sumnjivih površina.

VEZANE VIJESTI
Selo Jukinac u Glini u problemima zbog rupa i rascjepa na obradivim površinama

Minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskih građevina iznosi 20 metara, a na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume može se ložiti otvorena vatra samo na posebno određenim mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreza koje određuje pravna osoba koja gospodari šumom.

Ne spaljujte istovremeno veće količine raslinja i otpada. Prostor oko površine na kojoj spaljujete očistite od zapaljivog raslinja kako bi spriječili nekontrolirano širenje požara.

VEZANE VIJESTI
Ekipa koja je obavila na tisuće intervencija nakon razornog potresa, ostavili su srce na terenu i hvala im

Prije spaljivanja većih količina raslinja i otpada dužni ste zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (teritorijalno nadležne javne vatrogasne postrojbe ili DVD-a).

Pripremite vodu i aparate za početno gašenje požara, a ukoliko ih nemate poslužiti će i pijesak, lopate i sl..

Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena. U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce 193, policiju 192 ili županijski centar 112 te započeti sa gašenjem.

VEZANE VIJESTI
DVD GLINA „Edukacija i osposobljavanje o zaštiti od poplava i sadnja zelenih nasada na plavnim područjima“

Kazne – fizička osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se novčanom kaznom od 2 do 15 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 3 godine ovisno o posljedicama. Ukoliko požar izazove s namjerom kaznit će se novčanom kaznom od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina ovisno o posljedicama.”

Budite odgovorni.

Vaši vatrogasci

Prethodni članakSvi na Fašnik u Glinu!
Sljedeći članakGlinske odbojkašice uvjerljivo na vrhu