U Hrvatskom Domu u Glini održana Javna tribina na temu samoobnove

Sinoć je u Hrvatskom Domu u Glini održana Javna tribina na temu samoobnove.
Pred punom dvoranom djelatnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne održali su prezentaciju na temu novog zakona o obnovi.

Nakon što  su održane javne tribine o modelu samoobnove zgrada i kuća oštećenih u potresu u Petrinji i Sisku, državni tajnik Domagoj Orlić sa suradnicima iz Ministarstva održao je javnu tribinu sinoć u 18 sati u kino dvorani Grada Gline.

Nakon što je okupljene upoznao s najvažnijim izmjenama Zakona o obnovi, državni tajnik Orlić iscrpno je govorio o samoobnovi, te izmjenama kojima se objedinjuje vođenje postupka, smanjuje broj sudionika u postupcima te skraćuje procedure obnove.

“Najveća prednost samoobnove je što podnositelj zahtjeva, odnosno osoba koja ima pravo na samoobnovu, sama bira projektanta i izvođača radova, što znači da nema dugotrajnog postupka javne nabave, pa je postupak ubrzan”, rekao je.

Zahtjev se podnosi Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine a nakon stručnog nalaza projektanta vidi se u kojem pravcu ide obnova, odnosno da li je riječ o konstrukcijskoj ili nekonstrukcijskoj obnovi, ili pak o uklanjanju starog oštećenog objekta i izgradnji zamjenske obiteljske kuće, rekao je državni tajnik.

Kako je pojasnio, ranije je bilo nužno najprije donijeti odluku, zatim nalaz pa opet odluku, dok se sada nakon nalaza odmah izdaje rješenje. Kada je u pitanju isplata sredstava, postoji mogućnost avansne isplate na završni račun korisnika, moguća je isplate tijekom postupaka samoobnove, te nakon postupka samoobnove. Novina je i ukidanje projekta uklanjanja za samostojeće kuće.

Kada je riječ o zamjenskim kućama, primjenjivat će se tri tipska rješenja, od 55 kvadrata, te 70 i 85 kvadrata, uz mogućnost da se po želji vlasnika izgradi i veća kuća, ali država isplaćuje samo zakonsku visinu iznosa. Kako je rekao Orlić, očekuje se kako će veliko zanimanja građana za sustav samoobnove, pratiti i zanimanje građevinske operative.
Na kraju je napomenuo kako će i svi dosadašnji prihvatljivi troškovi, koje su imali građani, biti refundirani, te je pozvao građane zainteresirane za samoobnovu da se jave u centre za obnovu.

Nakon tribine, svi zainteresirani su kod stručnih djelatnika ministarstva mogli provjeriti u kojoj su fazi njihovi zahtjevi i  postavljati pitanja i raspitati se o svom konkretnom predmetu kod službenika iz Ministarstva.

Prethodni članakElektra šalje obavijest o prekidu napajanja strujom
Sljedeći članakOdržan sastanak na temu aktivacije zapuštenog poljoprivrednog zemljišta na području županije