U Hrvatskom domu premijerno prikazan film “Magistrala ratnog zločina – Logor Glina”

Film šalje vrlo jasne i živopisne poruke za svu hrvatsku javnost

Nakon svečanosti obljetnice predaje poraženog 21. korpusa vojske tzv. srpske krajine na Spomen području u Gornjem Viduševcu, zapaljene su svijeće kod Spomen-sobe glinskih logoraša, a potom je u Hrvatskom domu održana projekcija dokumentarnog filma “Magistrala ratnog zločina – Logor Glina”.

Obilježavanje Dan logora Gine provodi se svake godine, istaknuo je predsjednik splitsko – dalmatinske podružnice ovog društva Ivan Turudić te rekao nešto više o filmu:

“U tom filmu su prikazane sve patnje svih logoraša u Logoru Glina, sve patnje svih logoraša koji su u Logoru likvidirani, ali i članovi njihovih obitelji koji po prvi put sudjeluju u jednom dokumentarnom materijalu kakav smo napravili. Film šalje vrlo jasne i živopisne poruke za svu hrvatsku javnost. Kroz riječ “domovinski pojam” obuhvaćen je “logor na otvorenom”. Naime, nakon okupacije, dio stanovništva nije se uspio izvući na slobodan teritorij i bili su zatvoreni u svojim kućama, odnosno u “logoru na otvorenom”. U svakom trenutku svi ti teroristi koji su bili gospodari života i smrti na ovim prostorima dolazili su do tih ljudi, mučili ih, likvidirali, ubijali…”

VEZANE VIJESTI
FOTO Četiri godine uspješnog djelovanja Udruge sv. Agata Glina

Premijeri dokumentarnog filma nazočio je i gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković:

“Film daje svjedočanstva glinskih logoraša, svih onih koji su tad branili Domovinu, svoj dom, dvorište, susjede, prijatelje… Na prevaru su zarobljeni, ostavili su svoje zdravlje i dali svoj doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. Dobar dio njih se po izlasku iz Logora priključio ponovno obrani Republike Hrvatske i time njima, ali i svim ostalim hrvatskim braniteljima dugujemo današnju slobodu.”

VEZANE VIJESTI
„Dan logora Glina“ u Hrvatskom domu

U dokumentarnom filmu “Magistrala ratnog zločina – Logor Glina” 25 bivših zatočenika svjedoči o nepoznatim detaljima boravka u glinskom logoru.

U filmu sudjeluju i obitelji zatočenika koji su opisali trenutke u kojima su doznali da su njihovi najmiliji završili u logoru ili su tamo ubijeni.

Prethodni članakGORNJI VIDUŠEVAC Glina kao simbol početka i završetka Domovinskog rata
Sljedeći članakOdržana skupština KK Glina, a ujedno najavljen Međunarodni košarkaški turnir Glina 2022.