U Gornjoj Bučici obilježen Dan sjećanja na poginule branitelje i civile glinskog Pokuplja

Tužna, ali ponosna 25. obljetnica stradavanja hrvatskih branitelja i civila glinskog Pokuplja jučer je obilježena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na cesti stradanja od Gornjeg Viduševca do Gornje Bučice. Središnja komemoracija žrtvama Domovinskog rata, stradalima u kasno ljeto i ranu jesen 1991. godine, održana je kod spomenika u Gornjoj Bučici.

Dan sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve naselja: Ilovačak, Desni Degoj, Gornja Bučica, Donja Bučica, Gornje Taborište, Donje Taborište, Slatina Pokupska i Golinja obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na cesti stradanja od Gornjeg Viduševca do Gornje Bučice. 25 godina prošlo je od velikih zločina koji su počinjeni nad Hrvatima u ljeto i jesen 1991. godine. U otvorenu agresiju na Hrvatsku i sela u kojima su vjekovima živjeli Hrvati krenule su srpsko-četničke snage, organizirane i potpomognute JNA. Mnogo je branitelja stradalo kako bi zaustavili prodor neprijatelja u hrvatska sela.

U teškim borbama dok se još držao Viduševac, u šumi Pokule, u zasjedi koju su postavili naši susjedi iz Taborišta, Golinje, Bovića i ostalih srpskih sela, smrtno je stradao 22. kolovoza 1991.g. Damir Pintar. Prisjetili smo se i sedmorice hrvatskih branitelja koji su nakon pada Viduševca pokušali napraviti nemoguće, zaustaviti neprijatelja u šumi Pokule, nadomak Gornjeg Taborišta, a kako bi se preko Kupe uspjeli povući starci, žene i djeca. Tog 2. listopada 1991.g. u šumi ispred Gornjeg Taborišta svoj život na Oltar domovine položili su Ivica Jažeta, Darko Srbić, Danijel Mihaljević, Milan Zgurić, Branko Klasnić, Josip Zgurić i Branko Uzelac, koji je kao Srbin dragovoljno stao u obranu svoje Domovine i za nju položio svoj život. Jedini živući svjedok ove akcije je Miljenko Milošević koji se, iako teško ranjen, uspio izvući, okupiti svoju obitelj i povući preko rijeke Kupe.

Svim poginulima poklonili su se članovi njihovih obitelji, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem, izaslanstvo Grada Gline na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Grudenić, županijski i gradski vijećnici, hrvatski branitelji i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovi lovačkih i vatrogasnih udruga te njihovi sumještani koji su zapalili svijeće i položili vijence ispred njihovih spomenika uz cestu stradavanja. Obilježavanju 25. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila glinskog Pokuplja nazočili su i predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine Ljuba Vrga i Đuro Stojić.

Središnje obilježavanje održano je kod spomenika u Gornjoj Bučici na kojemu su isklesana imena poginulih hrvatskih branitelja i civila te 1991. godine. Ta imena i njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti, istaknuo je u svom obraćanju predsjednik Udruge hrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Grada Gline, ujedno i prvi zapovjednik obrane ovog područja 1991. godine, Marko Sremić.


Ovogodišnje sjećanje održano je pod pokroviteljstvom župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića i gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića.

Gradonačelnik Kostanjević je podsjetio na ulogu JNA u agresiji na Hrvatsku i na ovo područje.

Za ove zločine nitko nije odgovarao i vjerojatno nikad ni neće, naglasio je župan Ivo Žinić.

Župan vjeruje u bolju budućnost ovih ratom pogođenih i raseljenih sela. Na toj boljoj budućnosti moramo raditi svi zajedno, naglasio je.

Za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile Domovinskog rata služena je i Sveta misa u Crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Gornjoj Bučici. Služio ju je upravitelj Župe u Gornjoj Bučici vlč. Ivan Petrović.

Prethodni članakPoziv glinskim poljoprivrednicima na predavanje “Kako do sredstava iz Programa ruralnog razvoja?”
Sljedeći članakOdržana posljednja ovogodišnja Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Glini