U Glinu dolazi slušaonica starih ploča

U četvrtak, 26. siječnja, nastavlja se slijed slušaonica starih ploča organiziranih u sklopu projekta „Diskografska industrija u Hrvatskoj od 1927. do kraja 1950-ih“. Ovoga puta odlazimo u Glinu gdje će nas ugostiti knjižničarka Lidija Klobučar u Knjižnici i čitaonici Glina.

U Glinu odlazimo zbog jedne od poznatih hrvatskih ličnosti koja je 30. lipnja 1914. rođena u tom gradu – skladatelja, pijanista, glazbenog teoretičara i akademika Natka Devčića. Upravo je njemu posvećena ova slušaonica s naslovom “Iz dnevnog boravka Natka i Beate Devčić”.

Ostavština Natka Devčića danas se čuva u arhivu Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU. Jedan dio ostavštine čine gramofonske ploče Natka i njegove supruge Beate. Osim vinilnih, dio su sačuvanih gramofonskih ploča i tzv. šelak ploče na 78 okretaja u minuti, predmet istraživanja spomenutog projekta pri Institutu za etnologiju i folkloristiku. Za potrebe slušaonice u Glini, iz glazbenog smo arhiva HAZU odabrali i posudili nekoliko tih ploča, a zainteresiranoj publici u Glini predstavit ćemo ih na modernom gramofonu.

O starim pločama, Natku Devčiću i Glini razgovarat će muzikologinja i knjižničarka Nada Bezić i skladateljeva udovica Beata Devčić-Domić, baletna umjetnica i profesorica glazbe.

Pridružite nam se u četvrtak u Knjižnici i čitaonici Glina i otkrijte „zvukove iz dnevnog boravka“ Natka i Beate Devčić!

Slušaonicu uz debatni klub organizira projekt Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost; IP-2019-04-4175.

Prethodni članakVIDEO Zbog snijega sela u okolici Gline ostala bez struje
Sljedeći članakNovi Natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala narušenih u potresu