U Glini u srijedu, 23. studenoga tribina “Alkohol kao pojava među mladima i društvom”

U Hrvatskoj je najveći društveni problem i dalje alkohol. Sa oko 200.000 alkoholičara i nevjerojatnih 12,8 litara čistog alkohola popijenog po glavi stanovnika na vrhu smo europske crne ljestvice.

Tim povodom, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i ljudska prava Grada Gline organizira tribinu pod nazivom “Alkohol kao pojava među mladima i društvom”. Tribina će biti održana u srijedu, 23.11.2016. u 17 sati u Hrvatskom domu u Glini.

Alkoholizam je kronična ovisnost o alkoholnim pićima. Manifestira se kroz snažnu želju za pićem, gubitkom kontrole prilikom pića, simptomima fizičkog odvikavanja i povećanom tolerancijom na alkohol. Ovisnost o alkoholu je težak psihički poremećaj jer dolazi do patološkog procesa, koji mijenja način na koji mozak funkcionira.

U Hrvatskoj je oko 200.000 do 240.000 alkoholičara, što ispada jedan alkoholičar na 19 stanovnika, a brojka je i veća zbog nemoguće potpune procjene.

VEZANE VIJESTI
Javna tribina na temu samoobnove

U Hrvatskoj se godišnje prvi put od alkoholizma liječi 7.000 alkoholičara, međutim broj hospitalizacija je puno veći što nam govori da je recidiv vrlo čest, a poslijebolnička skrb još uvijek slaba ili nedovoljno razvijena. U našoj zemlji počinje se piti u dobi od 14 do 16 godina, a sve više piju i žene. Samo 2-8% populacije u Hrvatskoj nije probalo alkoholna pića – to su primarni apstinenti. Sekundarni su oni, koji su to postali liječenjem od alkoholizma.

Alkoholizam na duži rok uzrokuje cijeli niz ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su ciroza jetre, trovanje alkoholom, srčane bolesti, bubrežne bolesti kao i cijeli niz psihičkih poremećaja od kojih je najpoznatija Korsakovljeva psihoza. Brojne su i posredne posljedice alkoholizma u obliku prometnih i nesreća na radu, odnosno povećane stope kriminaliteta s obzirom, da je učestala konzumacija alkohola jedan od važnih kriminogenih faktora.

O svemu navedenom bit će riječi na tribini pod nazivom “Alkohol kao pojava među mladima i društvom”. Tribinu organizira Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i ljudska prava Grada Gline u srijedu, 23. studenoga u 17 sati u Hrvatskom domu u Glini.

Svi ste pozvani i dobrodošli!

Foto: arhiva Radio Banovine ( zadnja tribina Povjerenstva za ravnopravnost spolova i ljudska prava Grada Gline na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji )

Prethodni članakVečer s mladim umjetnicima u Glini
Sljedeći članakNa tribini u Glini o štetnosti alkohola