U Glini održana javna tribina “Žene u politici”

Zašto su žene još uvijek nedovoljno zastupljene u politici, kako se boriti protiv niske zastupljenosti žena u politici, imaju li žene u politici drugačije karakteristike od onih koje primjećujemo kod muškaraca te kako žene politiku čine drugačijom, samo su neka od pitanja koja su postavljena na javnoj tribini koju je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i ljudska prava Grada Gline pod nazivom “Žene u politici”. Tribina je održana 23. lipnja u predvorju Hrvatskog doma u Glini.

Ovoj tribini rado su se odazvale sve pozvane žene koje su resile i bile uključene u politiku i razna politička zbivanja kroz proteklih 25 i više godina.

Prva žena Grada, zamjenica gradonačelnika Grada Gline dr. Sanja Štingl Vlašić kaže kako je tribina organizirana kako bi se potaknula raznovrsnost u politici, ali i kako bi žene u politici pokazale kako vide same sebe.

VEZANE VIJESTI
Međunarodni dan žena na selu u Viduševcu obilježen prigodnom tribinom


Doktoricu Štingl Vlašić upitali smo i jesu li se njena očekivanja ispunila kada se počela u Glini baviti politikom?

Tribini je nazočila i predsjednica Županijske skupštine SMŽ prof. Ivanka Roksandić, a govorila je o razlozima zašto se počela baviti politikom.

U Hrvatskom domu u Glini javnoj tribini “Žene u politici” prisustvovale su Nada Glušac, najdugovječnija političarka na području Gline, u politici je od ranih sedamdesetih, te Ankica Kirin koja svoju političku karijeru započinje početkom devedesetih, nakon prvih demokratskih izboraTribini su nazočile i političarke novog formata: Ljuba Vrga, Slađana Majstorović, dr. Melita Lončarić Biškup i, kao najmlađa političarka u našem Gradu, Irena Crnković.

Vijećnica SDSS-a u Gradskom vijeću Grada Gline Ljuba Vrga kaže da joj je ponekad poprilično teško baviti se politikom jer je žena pa je u manjini, a i zastupnica je nacionalne manjine. Smatra da se žene moraju same pokrenuti, ali i da muškarci svojim ženama političarkama itekako mogu pomoći.

VEZANE VIJESTI
VIDEO – Moto karavana Prevlaka-Vukovar stigla u Glinu

Svojim dolaskom na tribinu potporu kolegicama došao je dati Stjepan Grudenić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline, koji dolazi iz stranke na čijem je čelu žena. Kaže da je Glina u nekom prosjeku kada je riječ o zastupljenosti žena u politici.

Predsjednik glinskog SDP-a Franjo Glušac i njegova supruga su već godinama u politici. Demokracija na djelu.

Da bi se žene više uključivale u društveni i politički život lokalnih zajednica, potrebna je ekonomska sloboda, smatra gospodin Glušac.

Kao što smo već i spomenuli, ovu tribinu je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i ljudska prava Grada Gline kojom je moderirao pročelnik Stručnih službi Grada Gline Bojan Dadasović.

U svojim izlaganjima uglavnom su se sve žene složile da su za nedovoljnu zastupljenost u politici krive same žene. Istaknuto je i to da, iako u Hrvatskoj postoje zakoni i institucionalne strukture koje nude načela rodne jednakosti, njihova primjena u praksi još uvijek zaostaje. U zadnjih desetak godina, položaj žene u društvu se popravio, međutim, stvarna jednakost je još daleko od zbilje. Naglašeno je i to da su ovakve tribine dobrodošle i da je bitno razgovarati o problemima s kojima se još uvijek žene susreću u našem društvu, jer jedino razgovorom i iznošenjem problema u javnosti – oni se mogu i riješiti.

VEZANE VIJESTI
GLINA: Očekuje se skoro rješavanje hitnih i nužnih popravaka na stambenim zgradama
Prethodni članakObilježena 30. obljetnica osnutka DVD-a Novo Selo Glinsko
Sljedeći članakTribina Žene u politici