Tjedan borbe protiv raka vrata maternice

Dvanaesti Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se od 28. siječnja do 3. veljače 2018. godine i u Glini. Cilj je povećanja edukacije i brige za zdravlje žena, jer su edukacija, cijepljenje protiv HPV-a i probir temelji dobre prevencije raka vrata maternice.

Prema posljednjim podacima, u 2014. godini, rak vrata maternice otkrivenje kod 307 žena, a u Hrvatskoj u 2016. godini od ove vrste raka umrlo je 111 žena. Uočava se trend smanjivanja i pobola i smrtnosti pa se može ustvrditi da svi ovi napori imaju smisla.

Edukacija uključuje brojne kampanje zadrvstvenih ustanova i udruga kojima je cilj da bi ženama osvijestili tu bolest te ih se dodatno motiviralo da obavljaju ginekološke preglede s ciljem smanjenja oboljenja i smrtnosti od raka vrata maternice. U kampanju se uključuju i mediji, na lokalnoj razini uvijek kao medijski pokrovitelj Radio Banovina kako bi informacije o ovoj opakoj bolesti i pozivi na redovite preglede doprli do što većeg broja žena. S medicinskog stajališta svaka smrt od raka vrata maternice je neopravdana i od njega ne bi trebala umrijeti nijedna žena. Prevencija uključuje redovite preglede (PAPA test) , detekcija HPV-a kod žena starijih od 30 godina i cijepljenje učenika osmih razreda osnovne škole koju provodi Zavod za javno zdravstvo. Kako se HPV, kao jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice, prenosi spolnim putem, iznimno je važna edukacija o odgovornom spolnom ponašanju. Probir znači organizirano pozivanje žena na preglede u sklopu nacionalnog programa koji bi se trebao obnoviti ove godine.

Od raka vrata maternice može oboljeti svaka spolno aktivna žena. Drugi je najčešći uzrok smrti od raka, nakon raka dojke, među mladim ženama u svijetu. Prosječna životna dob u kojoj nastaju premaligne i maligne bolesti vrata maternice danas je niža nego prije nekoliko desetljeća. Najvažniji faktori rizika su spolno prenosive infekcije onkogenim HPV-om, rani početak spolnog života, mijenjanje partnera i pušenje cigareta.

Dobro je što je to vrsta raka koja se može spriječiti zbog poznatog uzročnika (HPV), relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka bolesti (7-10 godina) te zbog postojanja odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene. Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto. Upravo je zato važno podići svijest žena o važnosti odlaska na redovite ginekološke preglede. Stoga, razmislimo i odvojimo više vremena za sebe i svoje zdravlje.

Prethodni članakŽupljani župe Bučica zajedno za bolju sigurnost prometa
Sljedeći članakGlini 100 tisuća kuna za izradu dokumentacije Memorijalnog centra