Tjedan borbe protiv raka vrata maternice

Dvanaesti Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se od 28. siječnja do 3. veljače 2018. godine i u Glini. Cilj je povećanja edukacije i brige za zdravlje žena, jer su edukacija, cijepljenje protiv HPV-a i probir temelji dobre prevencije raka vrata maternice.

Prema posljednjim podacima, u 2014. godini, rak vrata maternice otkrivenje kod 307 žena, a u Hrvatskoj u 2016. godini od ove vrste raka umrlo je 111 žena. Uočava se trend smanjivanja i pobola i smrtnosti pa se može ustvrditi da svi ovi napori imaju smisla.

Edukacija uključuje brojne kampanje zadrvstvenih ustanova i udruga kojima je cilj da bi ženama osvijestili tu bolest te ih se dodatno motiviralo da obavljaju ginekološke preglede s ciljem smanjenja oboljenja i smrtnosti od raka vrata maternice. U kampanju se uključuju i mediji, na lokalnoj razini uvijek kao medijski pokrovitelj Radio Banovina kako bi informacije o ovoj opakoj bolesti i pozivi na redovite preglede doprli do što većeg broja žena. S medicinskog stajališta svaka smrt od raka vrata maternice je neopravdana i od njega ne bi trebala umrijeti nijedna žena. Prevencija uključuje redovite preglede (PAPA test) , detekcija HPV-a kod žena starijih od 30 godina i cijepljenje učenika osmih razreda osnovne škole koju provodi Zavod za javno zdravstvo. Kako se HPV, kao jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice, prenosi spolnim putem, iznimno je važna edukacija o odgovornom spolnom ponašanju. Probir znači organizirano pozivanje žena na preglede u sklopu nacionalnog programa koji bi se trebao obnoviti ove godine.

VEZANE VIJESTI
FOTO S ciljem podizanja svijesti o prevenciji, Glina obilježila Dan mimoza

Od raka vrata maternice može oboljeti svaka spolno aktivna žena. Drugi je najčešći uzrok smrti od raka, nakon raka dojke, među mladim ženama u svijetu. Prosječna životna dob u kojoj nastaju premaligne i maligne bolesti vrata maternice danas je niža nego prije nekoliko desetljeća. Najvažniji faktori rizika su spolno prenosive infekcije onkogenim HPV-om, rani početak spolnog života, mijenjanje partnera i pušenje cigareta.

VEZANE VIJESTI
Na glinskom korzu obilježen Dan mimoza

Dobro je što je to vrsta raka koja se može spriječiti zbog poznatog uzročnika (HPV), relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka bolesti (7-10 godina) te zbog postojanja odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene. Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto. Upravo je zato važno podići svijest žena o važnosti odlaska na redovite ginekološke preglede. Stoga, razmislimo i odvojimo više vremena za sebe i svoje zdravlje.

VEZANE VIJESTI
Na glinskom korzu obilježen Dan mimoza

Prethodni članakŽupljani župe Bučica zajedno za bolju sigurnost prometa
Sljedeći članakGlini 100 tisuća kuna za izradu dokumentacije Memorijalnog centra