Svečano obilježena obljetnica osnutka HDZ-a

U četvrtak, 5. travnja 2018. u dvorani Hrvatskog doma u Glini s početkom u 17,00 sati svečano je obilježena 28-ma obljetnica utemeljenja glinskog ogranka Hrvatske demokratske zajednice.

Osnivačka skupština održana je na otvorenom u nedjelju Cvjetnicu 1. travnja 1990. u Gornjoj Bučici.

Na početku svečanosti, nakon himne „Lijepa naša“ koju su otpjevali članovi KUU „Treća sreća“ i minute šutnje za sve poginule i umrle branitelje, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i članove stranke, voditeljica programa Lana Štajcar pozdravila je izaslanika predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića – župana SMŽ Ivu Žinića, dožupane Ivana Celjaka i Romana Rosavca, ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka, Miju Šepaka iz Nacionalnog odbora HDZ-a, predsjednicu Županijske skupštine SMŽ Ivanku Roksandić, gradonačelnika grada Gline Stjepana Kostanjevića, predsjednika Gradskog vijeća Željka Šešerina te sve nazočne članove i simpatizere HDZ-a iz Gline i susjednih gradova i općina. Na početku je prikazan kratki dokumentarni film o osnivanju HDZ-a snimljen 2017., a zatim se skupu u ime osnivača, obratio prvi predsjednik HDZ-a Nikola Maričković. Prisjetio se povijesnih događaja 90-tih godina prošlog stoljeća kada je u tajnosti organizirano osnivanje ove stranke samo 20-ak dana prije prvih višestranačkih izbora. Veliku ulogu u tome imao je tadašnji bučički župnik Stjepan Levanić. Naglasio je da to nikako nije bilo jednostavno ali tadašnji osnivači imali su moralnu obvezu prema svojim djedovima koji su ginuli na raznim ratištima, skinuti nametnuti nam krimen od I.svjetskog rata, Kraljevine Jugoslavije i II.svjetskog rata nakon kojeg opet nije stvorena samostalna hrvatska država. Policija je sve znala, nisu zabranili održavanje skupa na otvorenom, među narodom je bilo straha ali i prkosa, krenulo se i više nije bilo natrag. Da tada to nije učinjeno, ne bi bilo hrvatske države koju smo dočekali, zaključio je Maričković. Zahvalio se svojim tadašnjim suradnicima – posebno Ivanu Cerjaku koji je izabran za zamjenika. Tijekom proteklih 28 godina na čelu glinskog HDZ-a, koji ima 14 temeljnih ogranaka, bili su: Marijan Marović, +Željko Balder, Ivan Šantek, Marko Sremić, Ivo Žinić te Stjepan Kostanjević.

Nakon obraćanja Nikole Maričkovića, članovi KUU „Treća sreća“ otpjevali su tri pjesme: „Rane devedeste“, „Vezak vezla“, „I od majke i od Boga“. Potom se skupu obratio aktualni predsjednik GO HDZ-a Glina i gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević. Posebno je pozdravio hrvatske branitelje i utemeljitelje HDZ-a. Naglasio je da je u Glini u protekle dvije godine na vlasti HDZ te da nastavlja započete i otvara nove projekte. Podsjetio je na one najvažnije: uređenje Ulice kralja Tomislava, uređenje glinskog parka, uređenje gradske tržnice, rekonstrukcija kanalizacije u Ulici žrtava domovinskog rata i u Sisačkoj, vodovod Glina – Selište, asfaltiranje brojnih nerazvrstanih cesta, konačno asfaltiranje stare ceste Glina -Topusko, opremanje komunalnog poduzeća novim strojevima, dograđena je sportska dvorana, planirano je potpuno uređenje crkvišta, postavljanje spomen ploče s imenima svih poginulih branitelja i civila, opremljen je Dječji vrtić „Bubamara“, uređeno dječje igralište kod „Banovca“, osigurana pomoć obrtnicima i poljoprivrednicima, osigurane besplatne knjige učenicima osnovne škole, novčana pomoć za svako novorođeno dijete, stipendije za studente i srednjoškolce, potpora udrugama i vjerskim zajednicama…

Skupu se obratio i Ivo Žinić, župan SMŽ i predsjednik ŽO HDZ-a. Prenio je pozdrave predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića. Osvrnuo se na izlaganje Nikole Maričkovića naglasivši da je doista trebalo imati hrabrosti i tada utemeljiti demokratsku stranku, jedinu na ovom području. Te godine nisu bile iste u svim krajevima Hrvatske – ovdje nije bilo lako biti Hrvat. Stoga odaje duboko poštovanje osnivačima. Poziva članove da imaju vjere u vodstvo stranke i Hrvatske jer je vjera očuvala naš narod – vjera u prvog predsjednik Franju Tuđmana i u novu Hrvatsku. Drži da Hrvatsku danas vode oni koji to zaslužuju, koji štite hrvatske nacionalne interese, da se ne nasjeda na provokacije oko Istanbulske konvencije koje unose nemir u stranku. Vlada želi bogatu, prosperitetnu državu hrvatskog naroda i svih koji ovdje žive. Mediji tu često ne pomažu, zlonamjerno stvaraju lažnu sliku Hrvatske, Gline i HDZ-a. Obratio se i Hrvatima iz BiH naseljenima na glinskom području. Pozvao ih je da se odazovu na izbore u BiH kako bi tamo pomogli opstanku našeg naroda koji je ugrožen. Stranka treba raditi na terenu, u obitelji – da ovaj prostor ne ostane prazan, djelovati na mlade da ne napuštaju Domovinu. Ne bismo se trebali predavati i prepuštati beznađu. Glina ima budućnost, i ovdje se može živjeti, a svatko na svom području treba učiniti najviše što može.
Na kraju, okupljene su pjesmom i svirkom razgalili članovi HAKUD-a „Glinska tamburica“. Otpjevali su „Hrvati, Hrvati“, „Zovi, samo zovi“ i „Bože čuvaj Hrvatsku“, a u pjesmi su im se zdušno pridružila publika.
Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i druženje na domjenku za sve u predvorju Hrvatskog doma.

Prethodni članakUskoro više svjetla na Cvjetnom trgu
Sljedeći članakUDVDR ogranak Glina održao 9. Sabor