Svečanim i bogatim programom obilježena 170. obljetnica skladanja Lijepe naše u Glini

U Glini će 3. prosinac ostati upamćen kao svečani dan, ispunjen ponosom na činjenicu da je u ovom malom, ali gradu od velikog povijesnog značaja, prije 170 godina uglazbljena hrvatska himna.

Bogat program obilježavanja 170. obljetnice otkako je Josip Runjanin u Glini 1846. godine uglazbio Lijepu našu, a koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, počeo je tijekom poslijepodneva predavanjem dr. sc. Vlaste Švoger pod nazivom “Himna, ljudi i vrijeme – kako je „Horvatska domovina“ postala hrvatskom himnom?” i predstavljanjem Društva Terra banalis u Knjižnici i čitaonici Hrvatskog doma, nakon čega je u Crkvi Svetog Ivana Nepomuka služena Sveta misa za Domovinu koju je predvodio mons. Lovro Cindori, a zapjevao je Župni zbor VIS Nepomuk.

Potom je ulicama Gline upriličen svečani mimohod predvođen Academiom Cravaticom i petrinjskom Limenom glazbom. Sudionici mimohoda zaustavili su se kod Gradske uprave Grada Gline gdje je gradonačelnik Stjepan Kostanjević svečano otkrio Glazbenu ogradu, a taktove himne na njoj je odsvirao Josip Sremić, učenik 3. razreda glinske opće gimnazije.

Ispred spomenika Josipu Runjaninu izaslanstvo Grada Gline položilo je vijenac i zapalilo svijeću, a potom se program obilježavanja 170. obljetnice uglazbljenja “Lijepe naše” preselio u Hrvatski dom gdje je najprije otvorena izložba starih notnih zapisa i radova djece iz Dječjeg vrtića “Bubamara”, učenika Osnovne i Srednje škole Glina, a u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Glina te Maticom hrvatskom. Potpredsjednik Matice Stjepan Sučić kaže kako je njegov doprinos bio mali te da mu je drago što su najveći doprinos postavu izložbe “Himna kroz povijest” dali mladi.


Mladen Tarbuk, skladatelj i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, upoznao nas je sa povijesnim činjenicama vezanima za hrvatsku himnu.

Nosioci središnjeg dijela programa bili su učenici Srednje škole Glina koji su svojim kazivanjem poezije, dramskim nastupima, pjesmom i plesom pokazali kako Glina može biti ponosna na svoju bogatu prošlost, ali i kako će mladi znati brinuti za njenu prosperitetnu budućnost.

Tijekom programa prikazan je i dokumentarni film u produkciji Radio Televizije Banovina “Glina o notama Lijepe naše”, a zapjevali su i vrsni hrvatski pjevački zborovi, među njima i onaj najstariji, Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj” iz Petrinje te Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Brojni visoki gosti, među kojima su bili izaslanik predsjednice RH, izaslanstvo Ministarstva kulture i poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije i Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline, županijski i gradski vijećnici, predstavnici brojnih gradova i općina, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga te oni najmlađi i najstariji stanovnici Gline, bili su oduševljeni viđenim te ponosni na srce Banovine i srce Lijepe naše.

Na svoju Glinu uvijek je ponosan i njen gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Ponosan kao Glinjanin i kao župan Sisačko-moslavačke županije bio je i Ivo Žinić.

Župan Žinić imao je, također, poruku za mlade.

A sudeći prema viđenom na obilježavanju 170. obljetnice uglazbljenja hrvatske himne u Glini, ovu najljepšu pjesmu o Lijepoj našoj još dugo će pjevati i svirati mladi našega grada, baš kao što ju je u Glini daleke 1846. uglazbio Josip Runjanin.

Prethodni članakU Gornjem Viduševcu proslavljen zaštitnik sv. Franjo Ksaverski
Sljedeći članakVIDEO – 170. obljetnica himne u Glini