Sutra obilježavanje 26. obljetnice osnivanja 1. gbr “Tigrovi”

Najbrojnija i najelitnija brigada Hrvatske vojske, 1. gardijska brigada “Tigrovi” u subotu, 05. studenoga obilježit će 26. obljetnicu osnivanja, i to prigodnom svečanošću u Vojarni “Croatia” i u Rakitju gdje je i osnovana 5. studenoga 1990. godine. Koordinacija udruga ratnih veterana Tigrova program obilježavanja organizira kako bi na dostojan način podsjetila na osnivanje Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrovi”, a bez koje ne bi bilo slobodne Hrvatske.

Povodom 26. obljetnice osnivanja “Tigrova”, brigade koja je bila aktivna u Domovinskom ratu, ali i nakon njega, u našem glinskom studiju razgovarali smo s umirovljenim generalom zbora Josipom Lucićem. Kroz brigadu je prošlo više od 11.000 pripadnika, od kojih je, nažalost, njih 373 izgubilo život, 6 ih je nestalo, a 1711 njih i dalje nosi posljedice rata.


Uz navedene, program obilježavanja 26. obljetnice osnivanja “Tigrova” u subotu će biti posvećen i svim umrlim Tigrovima nakon Domovinskog rata.

U prostorijama našeg radija s generalom Lucićem susreo se i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević.

Prilikom ovog susreta, general Lucić uručio je gradonačelniku Kostanjeviću Monografiju 1. gardijske brigade “Tigrovi”, a gradonačelnik je Tigrovima, povodom 26. obljetnice osnivanja, uputio čestitku i naglasio kako se njihova, ali i žrtva svih hrvatskih branitelja u stvaranju i obrani Hrvatske, nikada ne smije zaboraviti.

Svi vi, koji ste u mogućnosti, obilježite s Tigrovima ovu značajnu obljetnicu na koju svi mi moramo biti ponosni. Program počinje u subotu, 05. studenoga u 10 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulih pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrovi” u Vojarni “Croatia”, nakon čega će biti upriličena i prigodna obraćanja pripadnika brigade te gostiju te molitva za poginule, a u 11.30 u Crkvi Sv. Križa u Sigetu bit će služena Sveta misa. Središnja svečanost, uz prigodno druženje i ručak, počet će u 13 sati u Rakitju, mjestu gdje je ova najbrojnija brigada Hrvatske vojske i osnovana 5. studenoga 1990. godine.

Prethodni članakU srijedu i u četvrtak dijelovi Gline bez električne energije
Sljedeći članakNatječaj za dodjelu stipendija studentima s područja Grada Gline