Srednja škola Glina sudionik je svih važnijih manifestacija u Glini pa tako i Noći muzeja

Već smo navikli da učenici i nastavnici Srednje škole Glina sudjeluju i daju doprinos svim važnim manifestacijama u našem gradu. Njihov doprinos održavanju prve Noći muzeja je ogroman, a sam prostor škole bit će u petak, 27. siječnja, jedan od glavnih muzejskih postava u ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan ili uz minimalnu novčanu naknadu koja im omogućava posjet, ne samo jednog muzejskog ili izložbenog prostora, već više njih.
Prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaj realizirana, ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova diljem Europe, pa i svijeta. U Hrvatskoj je prva noć muzeja održana 2005. godine.

Ovo su crtice iz povijesti održavanja Noći muzeja, a vjerujemo da će nakon 27. siječnja u povijest biti upisano i održavanje prve Noći muzeja u Glini, u gradu koji muzej nema. Nedostatak stvarnog muzeja u gradu zamijenit će “muzejska ruta grada Gline.” Kretanje posjetitelja kroz izložbe i događanja po gradu bit će potpomognuto za tu priliku izrađenim smjerokazima, bakljama, prigodnom brošurom i stručnim vodstvom volontera Srednje škole Glina, otkriva nam profesorica likovne umjetnosti Ana Rizmaul, a koja je ujedno i koordinator svih aktivnosti u Srednjoj školi vezanih za Noć muzeja. Između ostalog, u prostoru škole bit će postavljena izložba pod nazivom “Slike iz prošlosti Gline” koja će prikazati stare, zaboravljene i pronađene slike iz prošlosti grada Gline, praćene komentarima o povijesnom kontekstu.


Kroz domaće zadaće učenika, osim fotografija, stigla je i druga arhivska građa.

Na ovom projektu surađivali su brojni profesori Srednje škole Glina, dok sama škola već dugi niz godina povijest grada istražuje u suradnji sa običnim ljudima, zaljubljenicima u glinsku baštinu. Neki, nažalost, više nisu s nama, kao gospodin Mirko Klobučar koji je bio veliki zaljubljenik u glinsko Kino.

Muzejska ruta grada Gline krenut će od Kapelnikovog stana, budućeg muzeja, a završit će u Srednjoj školi u kojoj će biti prikazana već spomenuta izložba “Slike iz prošlosti Gline”, te će biti postavljena 3D maketa Banovine i Sisačko-moslavačke županije s utvrdama i povijesnim granicama koju su izradili studenti povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Još jedna od posebnosti muzejske rute je ta što će njeni vodiči biti volonteri, i to učenici Srednje škole Glina.

O bogatoj povijesti Gline, pogotovo kada je riječ o osnivanju i djelovanju glinskog Zatvora, a koja će dijelom biti prikazana kroz plakate koje je izrađivala Srednja škola Glina, više nam je rekla profesorica povijesti Tatjana Šimundić.

Učenici će biti stručni vodiči kroz muzejsku rutu, ali i za većinu nastavnika Srednje škole Glina Noć muzeja bit će radna. Naime, škola će biti otvorena za javnost od 18 sati pa do jedan sat iza ponoći.

Nemamo muzej, ali imamo muzejsku rutu i čitav grad kao postav muzeja.

I baš zato što nešto slično nemamo prilike vidjeti često niti u našem gradu, niti u Hrvatskoj, dođite u petak, 27. siječnja u Glinu i budite dio ove jedinstvene prve Noći muzeja.

Prethodni članakOsnovna škola Glina sudjeluje u europskom projektu podučavanja usmjerenog na učenika
Sljedeći članakGradonačelnik Gline održao radni sastanak s predstavnicima svećenstva