Središnjom svečanošću obilježen Dan hrvatskih branitelja SMŽ

Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije obilježen je središnjom svečanošću u Novom Farkašiću, na području na kojemu je vođena pobjedonosna bitka hrvatskih oružanih snaga, nakon koje se na području Banovine hrvatske snage nikad više nisu povlačile.

Kod spomen obilježja ove veličanstvene pobjede, zbog koje je 18. listopada i odabran za Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Program obilježbe počeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac i na Trgu dr. Franje Tuđmana te svetom misom za sve nestale, poginule i umrle hrvatske branitelje u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Čestitku svim braniteljicama i braniteljima za Dan hrvatskih branitelja uputio je zamjenik gradonačelnika Grada Petrinje Branimir Bešlić te podsjetio kako je upravo u Novom Farkašiću izmijenjen tijek Domovinskog rata.

Uz brojne goste, svečanost je uveličao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, posebni savjetnik predsjednice za branitelje Ante Deur, koji je istaknuo da ne smijemo dopustiti da Damovinski rat padne u zaborav  te ga moramo uvažavati. Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić svečanosti je nazočio kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda. Prisjetio se velike bitke u Novom Farkašiću, ali i velike žrtve od 560 hrvatskih branitelja i preko 1.600 civilnih žrtava s područja Sisačko-moslavačke županije. Žinić je izrazio zadovoljstvo što je na svečanosti vidio i mlade ljude, jer je važno da se istina prenosi na mlađe generacije. Još je jednom naglasio važnost pobjede u Novom Farkašiću te čestitao i zahvalio svim hrvatskim braniteljima na tome što su učinili.

Prethodni članak“Lijepom našom” i u našem gradu
Sljedeći članakObnavlja se kapela Presvetog trojstva