Revija etno haljina i projekcija filma “Od lana haljina tkana” i u Glini

Sinoć je u Hrvatskom domu u Glini održana revija modernih etno haljina te je prikazan film „Od lana haljina tkana“. Riječ je o istoimenom projektu KUD-a Čiče iz Novog Čiča, a zahvaljujući Gradu Glini i Kulturno-umjetničkoj udruzi Viduševac, s rezultatima projekta sinoć se imala prilike upoznati i glinska publika.

Kako od lana do platna, kako narodna nošnja postaje moderna haljina, kako se seoski običaji uklapaju u život u gradu, kako od naših baka uče naša djeca, kako tradicija postaje moderna poduzetnička ideja. Sve navedeno prikazano je kroz projekt KUD-a Čiče iz Novog Čiča „Od lana haljina tkana“, u sklopu kojeg je u Hrvatskom domu u Glini prikazan istoimeni film te je upriličena revija modernih etno haljina.

Sve se odvijalo u organizaciji Grada Gline i KUU Viduševac. Na ovom projetku spojili su se Banovina i Turopolje. Naime, djevojkama, članicama KUD-a Čiče, u vezenju je pomogla i Vidušljanka Slavica Crnković. Tako se motiv ruže s narodne nošnje Banovine nalazi na modernim haljinama koje nose Turopoljke.

KUD Čiče s projektom „Od lana haljina tkana“ krenuo je u travnju. Prvi korak bila je priprema zemlje i sijanje lana. Početkom srpnja čupali su lan i skidali sjeme, a dio sjemena su spremili za sijanje iduće godine. Na rijeci Odri su namakali lan kako bi stabljika omekšala, a onda su krenuli u proces sušenja lana i krenuli u preradu te tkanje, otkrio nam je predsjednik KUD-a Stipo Duvnjak i nastavio.


Duvnjak nam je otkrio i planove za budućnost.

Ne zaboraviti naš identitet, našu kulturnu baštinu, našu narodnu nošnju, to nam moraju biti ciljevi, a Glina zaslužuje biti domaćin ovakvim i sličnim manifestacijama, kaže nam Slavica Crnković.

Crnković je zahvalila Gradu Glini na podršci i kvalitetnoj suradnji, a zamjenica glinskog gradonačelnika doktorica Sanja Štingl Vlašić složila se da našem gradu trebaju ovakva događanja.

Grad Glina, u suradnji sa KUU Viduševac, priprema realizaciju projekta izrade narodnih nošnji kako bi se sačuvala tradicija te kako bi mladima u naslijeđe bila ostavljena izvorna nošnja ovoga kraja.

Gospođu Crnković raduje što napokon netko ima sluha za kulturnu baštinu. Evo što kaže za projekt izrade nošnji u Viduševcu.

Cilj je oživjeti gotovo zaboravljeno te prenijeti tradiciju i baštinu na naraštaje koji tek dolaze. A dok čekamo izradu nošnji, na viduševačkom brdu i dalje će se pjevati, svirati i plesati …

Prethodni članakPaljenjem prve adventske svijeće Glinjani ušli u vrijeme Došašća
Sljedeći članak19. sjednica Gradskog vijeća Grada Gline