Putevima velike pobjede – konjanici XX. Konjaničkog maratona dojahali u Glinu

Pod sloganom “Tradicija prošlosti – potreba budućnosti” , a u spomen na VRO “Oluja”, 5. kolovoza u 6 sati ujutro s novog trga u Popovači krenuo je jubilarni XX. Konjički maraton arapskih konja.

Ove godine maraton je posvećen zapovjednicima u hrvatskom obrambenom ratu. U 5 dana predviđenih za maraton, konjanici iz Moslavine, točnije iz Volodera, ove godine obilaze ključna mjesta ratovanja u Zagrebačkoj i u Sisačko-moslavačkoj županiji.13937941_312748172405529_1285697995280794236_o (1)

Od Grede pokraj Siska pa preko Pokupskog, u nedjelju, 07. kolovoza konjanici su stigli i na mjesto okončanja Domovinskog rata, u Gornji Viduševac, gdje je 8. kolovoza 1995. godine potpisana predaja 21. kordunskog korpusa te izvojevana pobjeda Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu.

Kod simbola pobjede, kod zarobljenog tenka, dočekali su ih upravo oni koji su tih slavnih dana vodili hrvatske ratnike u pobjedu, zapovjednici ratnih postrojbi koje su oslobađale Glinu i okolicu.

Ideja o maratonu rodila se 1997. godine, rekao nam je Dragutin Pasarić, povjesničar i glasnogovornik maratona.


Ono što se dogodilo u Gornjem Viduševcu u kolovozu 1995. godine zauvijek treba ostati u analima Konjaničkog maratona, kaže Pasarić i nastavlja:

Konjanicima je o ratnim zbivanjima u Glini i okolici govorio župan Sisačko-moslavačke županije i hrvatski branitelj koji je, kao načelnik Stožera 20. Domobranske pukovnije Glina oslobađao ovaj prostor, Ivo Žinić.

Župan je posebno naglasio sljedeće:

Župan Žinić prisjetio se svih zapovjednika ratnih postrojbi koji su ratovali na ovom području te svih poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja u VRO “Oluja”. Nažalost, ukupno je njih 200 poginulo i nisu osjetili radost ove velike pobjede Hrvatske vojske. Tisuću branitelja je ranjeno, a upravo zbog svih njih ne smijemo dozvoliti da događanja u Domovinskom ratu odu u zaborav. O tim događanjima sada napokon, barem u Sisačko-moslavačkoj županiji i u Glini, govore oni koji su bili sudionici rata.

13987488_312748555738824_1994693854343272136_oA uz ono što se događalo u Glini tijekom Domovinskog rata, tada zapovjednik 20. Domobranske pukovnije, a danas gradonačelnik Stjepan Kostanjević sudionicima XX. Konjaničkog maratona, ispričao je i kako Glina sada živi te čime se sve ponosi, a zamolio ih je da ovu tradiciju obilaska ključnih točaka borbe za našu lijepu domovinu nastave i idućih godina te da su uvijek dobrodošli u grad u kojemu je počeo i završio Domovinski rat.

Na gostoprimstvu je gradonačelniku zahvalio  u ime organizatora maratona, Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine, predsjednik Udruge i vođa konjanika Željko Petters.

A među njih šestero je i jedna petnaestogodišnjakinja, Paola Tija Tutić.

Konjanici su, nakon Gornjeg Viduševca, posjetili i Glinu.

U parku su odmorili konje, zadržali su se i kod spomenika banu Josipu Jelačiću ispred Gradske uprave te su zapalili svijeće podno spomenika “Suza” svim poginulim braniteljima i civilima Domovinskog rata s glinskog područja. Nakon osvježenja u središtu Gline, sudionici XX. Konjičkog maratona krenuli su put Marinbroda gdje su prespavali, a potom će obići Petrinju i Sisak te laganim i ponosnim kasom krenuti put svog Volodera.

Prethodni članakGornji Viduševac: Svečanost obilježavanja pobjede OS RH u Domovinskom ratu
Sljedeći članakVIDEO – U Maloj Solini obilježen Dan sela i blagdan Preobraženja gospodnjeg