Prvih 20 godina Glinskih banica svečano obilježeno

Bila je 1998. godina kada se pojavila inicijativa za osnivanjem mažoretkinja u Glini. Vrijeme je brzo proletjelo, no u međuvremenu nizali su se uspjesi i Glinske banice postale su brend grada. Dostojno i svečano, u Hrvatskom domu u Glini obilježeno je 20 godina postojanja Udruge, čijih se početaka prisjetio jedan od osnivača, tadašnji gradonačelnik Marko Sremić: “Prije 20 godina nije bilo onoga što ima danas. Mažoretkinje su djeca, populacija koja tada nije imala kuda. Došla je ideja, mi smo je oplemenili i ona se danas razvila u jedan status i simbol koji ovaj grad ima. Toplo se nadam da će to trajati i trajati i da će nas osnivače nadživjeti. I to je ono što me raduje u ovom času. Kroz taj vid prošla je ne samo moja obitelj već cijela njena struktura i svi su se oni danas s ponosom prisjetili toga.”

Sremić je zahvalio i djevojčicama i djevojkama te sadašnjoj Upravi i poželio im puno sreće u daljnjem radu i natjecanjima. Samih početaka i prvih koraka prisjetila se i prva predsjednica Udruge Bosiljka Šimić: “Bilo je teško, tada nisam ni znala kako se ime mažoretkinje izgovara. Ali sve smo to prebrodili, i zahvaljujući Radio Banovini. Bilo je lijepo i naporno, ali uvijek je bila misao kako promovirati ovaj napaćeni grad. Zvoni mi uvijerk u mislima kad je jedna učenica napisala jednom će moja generacija tražiti izgubljeno djetinjstvo. Seniorke su ta generacija, stvarno su ga izgubile i drago mi je da su ga našle u mažoretkinjama i našem zajedničkom druženju. Posebno sam ponosna na juniorke, a kasnije seniorke, jer cijelom Europom su pronijele ime Glinskih mažoretkinje i prve su bile iz naše države zbog kojih se vijorila hrvatska zastava i hrvatska himna svirala.”

A da Banice namjeravaju ostati uspješne i pri samom vrhu u hrvatskom mažoretu, potvrdio je aktualni predsjednik Zoran Kirinić: “Glinske banice i dalje nastavljaju istim tempom kako smo radili i do sada. Pred nama je puno planova. Ove godine na Državnom prvenstvu u Župi dubrovačkoj ostvareni su izvrsni rezultati. I kadetska i seniorska formacija te naša solo juniorka Anja Bobeta osvojili smo srebro. Tim rezultatima plasirali smo se na Europsko prvenstvo, tako da u rujnu odlazimo u Srbiju. Pred nama su ljetne pripreme koje će se vjerujem odlično odraditi pod vodstvom naših trenerica. U međuvremenu imamo nekoliko dogovorenih nastupa, a jedan od njih je početkom srpnja u Topuskom gdje ćemo nastupiti u suradnji sa Sandrom Bagarić.”

Na svečanoj Skupštini Udruge mažoretkinja Glinske Banice govorilo je svo troje dosadašnjih predsjednika, podijeljene su zahvalnice svima koji su pridonjeli promociji Udruge, a osnivači su dobili plakete.

Prethodni članakPotpisan ugovor za obnovu glinskog parka u vrijednosti 6.4 milijuna kuna
Sljedeći članakOdržano 12. tradicionalno Ivanje