Prvi kartohod u Hrvatskoj u OŠ Glina

500-tinjak učenika Osnovne škole Glina sada može svakodnevno koristiti jedinstvenu kartu svog grada koja se nalazi na podu u holu škole. Tzv. kartohod postavljen je u suradnji s Državnom geodetskom upravom i prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a osim toga, škola je dobila i kartozid, pohvalila se na svečanom otvaranju karata Grada Gline 26. rujna ravnateljica škole Robertina Štajdohar.

„Jedna karta je dimenzija četiri puta pet metara i nalazi se na stubištu škole. To je topografska karta koja prikazuje Grad Glinu. Ono na što smo posebno ponosni, jer smo jedina škola u Hrvatskoj koja ima tako nešto, je karta koja je postavljena na čitavom podu hola na katu škole. Dimenzija je osam puta deset metara i ustvari je trodimenzionalni prikaz Grada Gline u čijem je središtu naša škola. Na tome smo zahvalni Državnoj geodetskoj upravi na čelu s ravnateljem Damirom Šantekom.

Moram se zahvaliti i Županiji što smo ove godine energetski obnovili našu zgradu, ali i Gradu koji, iako nije osnivač, ulaže u našu školu pa je tako financirao školske ormariće. U razgovorima smo došli i do ravnatelja Države geodetske uprave i razmišljajući što bi edukacijski pomoglo našoj školi, a da nam oni tu mogu pomoći,  došli smo do karata. Naime, gledali smo što bi bilo efektno, a prilagođeno djeci, da bude edukacijsko sredstvo, ali i da bude nešto lijepo i posebno za školu pa smo došli do zaključka da bi to bile te karte. Reakcije na njih su fantastične, i djece i roditelja. Svi su prvenstveno tražili svoje kuće, svoje ulice. U svakom slučaju, svima koji vide se jako sviđa“.

Karte je, s ravnateljicom, svečano otvorio ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek koji je naglasio kako i na ovaj način nastoje promovirati svoju struku.

„Mi smo prije nekih desetak godina pokrenuli promidžbu geodetske struke kroz osnovne škole. Tada smo svim osnovnim školama u Hrvatskoj dali džepne karte, više od 40 tisuća komada. Imali smo projekt koji se zvao „Karta za svakog đaka“ i učenici trećeg razreda osnovnih škola koji imaju nastavu u prirodi koriste te karte. Onda smo uvidjeli da to nije dovoljno pa smo po Hrvatskoj pokrenuli postavljanje kartozida.

Do sad smo u svim županijama i nekoliko većih gradova postavili 30-tak kartozida kao bi se i šira javnost upoznala s geodetima i onime što oni rade. Ovaj kartohod je prva karta koja je postavljena u jednoj osnovnoj školi. Postavljen je na pod i na njemu se točno vidi sve ono što je u ovom kraju zanimljivo tako da se nadam da će djeci to biti još interesantnije i da ih tako uspijemo osvijestiti o važnosti ove naše profesije“.

Šantek je dodao kako se nada da će ići dalje s ovim projektom te kartohode postaviti i u nekim drugim školama, a ovim prvim, ravnatelja DGU-a i ostale uzvanike, kroz kratku recital – šetnju, proveli su učenici OŠ Glina.

Prethodni članakAktualnih pola sata
Sljedeći članak28. obljetnica progona hrvatskog stanovništva s područja grada Gline