Priopćenje za javnost UABA Glina

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Glina objavila je priopćenje za javnost koje djelomično prenosimo:

“Dana 30. studenog 2016. godine na zgradi u kojoj su smještene poslovne prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u gradu Glini, zapaljene su srpska i hrvatska zastava. Ovo je već četvrti put da se atakuje na skidanje srpske zastave, koja je postavljena po svim normama hrvatskog zakonodavstva. Tri puta je srpska zastava skidana, a da nikada počinitelj nije utvrđen i sankcioniran. Ovaj drski čin učinjen je baš u vrijeme kad se pripremamo obilježiti 170. obljetnicu skladanja hrvatske himne u kući pripadnika srpske porodice Peleš. Himnu je skladao Josip Runjanin, pripadnik hrvatske nacionalnosti. Ovaj sklad srpsko-hrvatskog suživota i stvaranja trajnih vrijednosti bio je zalog za izgradnju zajedničke budućnosti ova dva naroda. Nažalost, u prošlosti je dolazilo do vrlo teških nasrtaja na skladan odnos srpsko-hrvatskog življenja. I ovaj drski čin pokušaj je ponovnog remećenja uspostavljenog međusobnog suživota, a što se ne smije dozvoliti da dalje eskalira. (…) Pozivamo organe vlasti da zakonskim alatima i svojom djelatnošću čuvaju i unapređuju antifašističke stečevine, vrijednosti i opredjeljenja hrvatskog društva na ukupnoj zaštiti i afirmaciji temeljnih vrijednosti antifašizma kao zaloga civilizacijske budućnosti i demokratskog europskog opredjeljenja.”

Priopćenje za javnost potpisao je u Glini, 2. prosinca 2016. godine predsjednik UABA Glina Miloš Branković.

Prethodni članakDobra Večer matematike
Sljedeći članakObilježavanje obljetnice uglazbljenja himne započelo predavanjem