Poziv na druženje u Marinbrodu

Dobri domaćini, Zavičajni klub Marinbrod i “Brodarice” – žene Marinbroda organiziraju i ove godine već tradicionalnu Marinbrodsku Kobasijadu. Ovogodišnja Kobasijada bit će održana jubilarni 15. put u subotu, 22. travnja od 20 sati u prostorijama ZKM-a u Marinbrodu kod Gline!

Tragom običaja se na području Gline i Banovine godinama, desetljećima, a može se reći i stoljećima prave mesne kobasice. Njihov sadržaj je od pamtivijeka isti: svinjsko meso, paprika, češnjak i sol. Ništa više i ništa manje. Sadržaj ili, po domaće, nadjev je jednostavan i nije se mijenjao. Vjerojatno nije bilo potrebe bilo što dodavati niti oduzimati, ni prije, ni sada, već i dalje nastaviti tako praviti kobasice. Ništa se nije promijenilo, osim dima iz naših nekada drvenih hiža, sada novih kuća, koji je prvi sa prijateljem vjetrom kušao i mijenjao okus i ukus kobasica. Tako odimljene i osušene kobasice kod dobrih domaćina, a uz kapljicu iz gorica, dočekale bi sljedeću zimu i nove kobasice. Njih je kušao i hvalio nekadašnji zapovjednik Prve glinske regimente, a kasnije poznati i opjevani ban Josip Jelačić…i mnogi drugi…i svi ih hvališe!

Priča o banovskim kobasicama ne namjerava postati zaborav u sjećanju njezinih kušača i obožavatelja, već namjerava osigurati svoju sadašnjost i svoju budućnost.

Stoga organizatori pozivaju proizvođače domaćih kobasica iz Sisačko–moslavačke županije i sa područja Banovine da sa svojim proizvodima sudjeluju na ovogodišnjem natjecanju, te pridonesu stjecanju ugleda i tradiciji izrade mesne domaće kobasice ovog kraja, kako bi pokazali javnosti mogućnosti i ponude živopisnog i prekrasnog sela Marinbroda, a u cilju promicanja i razvoja seoskog turizma.

Za prijave i dodatne obavijesti možete zvati 044 – 887 – 047, a uzorke možete dostaviti osobno na adresu Marinbrod 39 kod Božice Palaić, u četvrtak, 20. i u petak, 21. travnja.

Dođite ove subote, 22. travnja u 20 sati u prostorije ZKM-a Marinbrod, kušajte najbolje kobasice Banovine i ugodno se zabavite uz Tamburaški sastav „Party Band Draganić”

Jubilarna “15. Marinbrodska – KOBASIJADA 2017.”!

Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme, a ulaznice za Kobasijadu nabavite po cijeni od 30 kuna.

POKROVITELJ: Grad Glina i gradonačelnik Stjepan Kostanjević

MEDIJSKI POKROVITELJ: Radio Banovina

Prethodni članakSvakodnevne aktivnosti u Glini za kvalitetniji život osoba starijih od 60 godina
Sljedeći članakVIDEO – Počeli radovi na dječjem igralištu u Glini