Posljednji ispraćaj dragovoljca Domovinskog rata Jose Šimanovića u Novom Selu Glinskom

Jučer, 30. listopada, u Novom Selu Glinskom, ispraćen je Joso Šimanović, dragovoljac Domovinskog rata čija je sudbina dirnula mnoga srca diljem Hrvatske. Nakon borbe s teškom bolešću, preminuo je 26. listopada u 51. godini života, ali njegova priča i uspomena će živjeti vječno.

Za Josu su mnogi znali kao za hrabrog vojnika, ali malo je onih koji su bili upoznati s dubokim ožiljcima koje je nosio iz prošlosti. U okrutnostima Domovinskog rata, Joso je u jednom danu izgubio svoju cijelu obitelj. Na pragu njihove kuće u Novom Selu Glinskom, zločinci su ubili njegovu sestru Katicu, majku Maricu, oca Ivana i djeda Pavla. Tragedija je bila toliko duboka da ni njihove kosti nikada nisu pronađene.

Unatoč bolu i gubitku, Joso je nastavio boriti se za domovinu i za pravdu za svoju obitelj. Njegova potraga za istinom o mjestu počivališta svojih najmilijih nikada nije prestala. S vremenom je, kako bi odao počast svojoj obitelji i ostalim žrtvama, podigao mali oltar kod svoje kuće, s 33 cigle simbolizirajući 33 žrtve pokolja u svom selu.

Na njegovom sprovodu, brojni prijatelji, kolege i obitelj došli su odati počast ovom velikom čovjeku. Svećenik je svojom molitvom naglasio važnost sjećanja na hrabre ljude poput Jose, koji su žrtvovali sve za domovinu.

Joso je možda tijekom života često osjećao samoću, posebno tijekom blagdana Svih Svetih, kada nije znao gdje bi zapalio svijeću za svoju obitelj. No, sada je s njima, i možemo samo nadati se da je pronašao mir i spokoj koji je toliko tražio. U sjećanje na Josu Šimanovića, neka nam svima posluži kao podsjetnik na cijenu slobode i na sve one koji su svoje živote dali za bolju budućnost Hrvatske. Neka počiva u miru.

Prethodni članakJavni natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola
Sljedeći članakU Glini svečano otvorena nova zgrada doma za starije